Subota, 25 rujna, 2021

Teški do 5 kilograma: Teheran u ratu sa 25 miliona pacova

Nemojte propustiti

Osnovana je posebna jedinica najpreciznijih vojnih strijelaca sa opremom za noćni lov na pacove.

(Foto: Reuters)
(Foto: Reuters)

Teheran je u ratu sa velikim pacovima koji mogu da teže i do pet kilograma, a u iranskoj prestonici ima ih dvostruko više nego stanovnika, javljaju tamošnji mediji. “To je rat koji traje sedam dana u nedjelji, 24 sata na dan”

Iranski glavni grad oduvijek je imao problema sa pacovima. Svako proljeće otapanje snijega sa obližnje planine Alborza izaziva podzemne poplave koje pacove tjera iz njihovih jazbina. Godine 2000. gradske vlasti pokušale su veliku akciju trovanja glodara, ali to nije riješilo problem. Naprotiv, kao da ih je učinilo otpornijima.

Sada ih u gradu sa 12 miliona stanovnika imao oko 25 miliona. Savjetnik za okolinu u gradskoj upravi Ismail Kahram rekao je za iranski portal Kudsonline.ir da su pacovi veći i izgledaju nekako drugačije, a za takve promjene inače trebaju milioni godina evolucije, piše Slobodna Evropa.

Ovaj put na pacove se ide i snajperima. Osnovana je posebna jedinica najpreciznijih vojnih strijelaca sa opremom za noćni lov. Vojnici su uspjeli usmrtiti samo oko dvije hiljade glodara.

“To je rat koji traje sedam dana u nedjelji, 24 sata na dan. Danju ih trujemo hemijskim otrovima, a noću ih gađamo snajperima”, kazao je član gradskog vijeća Hadi Hejdarzadeh.

(Radio Slobodna Evropa)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo