Utorak, 27 srpnja, 2021

Teško da Hrvati mogu izbjeći grčki scenario

Nemojte propustiti

Kamata koju Hrvatska plaća na svoj dug od 700 milijardi kuna (91 milijardu eura) iznosi 37 milijardi kuna (4,81 milijarda eura), što je više od 10 odsto BDP-a.

“To nijedno društvo niti privreda ne mogu dugoročno da izdrže”, rekao je predsjednik Uprave konsultantske kuće Prajsvoterhauskupers Hrvatska Hrvoje Zgombić u panel-diskusiji o fiskalnoj politici, javnom dugu i ekonomskom rastu, održanoj u sklopu ekonomskog foruma Američke trgovinske komore u Hrvatsko i magazina Forbes.

Zgombić je dodao da je veliki dio zajedničkog standarda u Hrvatskoj izgrađen na dugu, a da je nivo javnog duga toliko veliki da teza o tome da treba podržavati državnu potrošnju nikako nije održiva, prenosi Tportal.

Stanje u kome se Hrvatska trenutno nalazi i dalje je održivo samo zahvaljujući činjenici da može i dalje zaduživati na međunarodnim tržištima, rekao je Zgombić i istakao da će Hrvatskoj “biti vrlo teško da izbjegne neku vrstu mekog grčkog scenarija”.

Hrvatski ministar finansija Boris Lalovac, na istom tom forumu, je istakao da je državni budžet trenutno u primarnom suficitu i izrazio nadu da će tako ostati do kraja godine, iako se, kako je rekao, državna potrošnja u posljednjim mjesecima godine obično povećava.

Kada je riječ o upravljanju javnim dugom, Lalovac je naglasio da su glavni generatori rasta duga javna preduzeća.

“U završnoj smo fazi restrukturiranja i javna preduzeća više neće moći da dobijaju državne garancije”, rekao je Lalovac, založivši se i za ubrzanu privatizaciju, navedeno je u tekstu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedna “šuplja priča”: Milorad Dodik mora glasati u Predsjedništvu ako ne želi biti preglasan

Važno je napomenuti da Dodik nikada nije propuštao dolazak na sjednice Predsjedništva BiH upravo zbog bojazni da bi neke...

Možda vas zanima i ovo