Subota, 25 rujna, 2021

Testna vožnja u subotu ujutru

Nemojte propustiti

Žičaru će pokretati elektro-motor, ali s obzirom da još nije priključena električna energija za testnu vožnju ćemo koristiti alternativni pogon, rekao nam je Dizdarević

Testno puštanje u promet sarajevske žičare desit će se u subotu ujutru, a ne danas kako su to ranije najavili iz Gradske uprave. Na gradilištu na dolaznoj stanici Vidikovac završeno je postavljanje gondola na sajle.

– Dosadašnja dinamika izvođenja radova je odlična. Na svu sreću i vrijeme nas je poslužilo tako da se radilo bez ijednog dana pauze. Što se tiče mehaničkih dijelova, skoro sve je urađeno i spremno za testnu vožnju, rekao nam je Nedim Dizdarević, inženjer na izgradnji žičare JP Sarajevo i objasnio kako će gondole obići jedan krug. Probna vožnja će se izvršiti pomoću dizelskog, odnosno alternativnog motora.

– Žičaru će pokretati elektro-motor, ali s obzirom da još nije priključena električna energija za testnu vožnju ćemo koristiti alternativni pogon. Testna vožnja neće biti ni blizu stvarnim uslovima u kojima će ona da funkcioniše, s obzirom da se neće razvijati ni brzina kojom će se ona u svojoj redovnoj eksploataciji kretati. Važno je da provjerimo da cijelom trasom nema vidljivih mehaničkih problema, odnosno da gondole mogu proći cijelom dužinom od četiri kilometra i 400 metara kojom će se kretati od početka do kraja i nazad. Gondole će biti prazne, eventualno će biti jedan radnik ispred izvođača radova italijanske firme Laitner. Provjeravat će se kako su se uklopili mehanički sklopovi i kako gondola prelazi preko kotura, dodao je Dizdarević naglasivši da su mali pragovi tolerancije i za pozicioniranje sajle i za pozicioniranje kotura, te je bitno u ovoj fazi napraviti testiranje i kontrolu kako ne bi došlo do problema kada žičara proradi u punoj eksploataciji.

Plan je da žičara ima 33 kabina, a svaka od njih primat će do 10 osoba. Procjena je da će vožnja od grada do Trebevića trajati osam minuta. Projekt izgradnje trebevićke žičare koštat će blizu 15 miliona KM. Kabinama dominira staklo, tako da će vožnja žičarom biti istinsko uživanje.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Aleksandar Vulin: Za rat dovoljna jedna budala

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin. Ministar unutrašnjih poslova...

Možda vas zanima i ovo