Utorak, 28 rujna, 2021

Tetka ojadila najbližu rodbinu: Dugogodišnje ‘skidanje prokletstva’ im naplatila 100.000 eura

Autor:Kurir

Nemojte propustiti

Prema riječima advokatice, novac je uvijek tražen s velikom hitnošću, a oštećeni su dizali kredite i pozajmljivali pare.

Petočlana porodica iz Kragujevca navodno je bila žrtva tetke B. D. koja im je u dvije i po godine, kako se sumnja, lažno se predstavljajući kao duhovnik Dragutin Jovanović, na prevaru izvukla više od 100.000 eura.

Od tog novca kupila je stan na Vračaru u Beogradu. Zbog ovog najtežeg oblika prevare, B. D. je optužena i protiv nje je prije mjesec dana započeo krivični postupak pred Osnovnim sudom u Kragujevcu.

B. D. je, inače, sestra od rođenog strica supruge i majke u oštećenoj porodici S. D., s kojom su bili izuzetno bliski i bezgranično joj vjerovali.

Advokatica Ana Petričević, punomoćnik oštećenih, kaže da je B. D. Dragutina Jovanovića počela da im spominje još 2010. kao vidovnjaka i duhovnika u manastiru Divostin, koji joj mnogo pomaže.

– Kad joj 2014. jedna kćerka nikako nije mogla da položi ispit na fakultetu, B. D. je rođaki predložila da kontaktiraju s Dragutinom i da se pozovu na nju. Objasnila im je da on isključivo komunicira preko SMS-a da mu ne bi oduzimali energiju. Oni su početkom 2015. svi počeli da se dopisuju s njim, jer su imali problema i s obzirom na to da je on znao sve detalje iz njihove prošlosti, povjerovali su da je stvarno vidovit – priča Ana Petričević.

U početku, dodaje advokatica, za savjete nije tražio novac, već tek u novembru 2015. U porukama im je govorio da to nisu uplate za njega, već za crkvu, zamjenu oltara, manastire na Svetoj Gori kako bi se “oprali grijesi”.

– Dragutin se dopisivao sa svima i ubijedio ih je da ne govore jedni drugima šta pričaju s njim, jer onda neće biti efekta. Svi su poštovali to pravilo. Kad je tražio, slali su mu novac postnetom na ime njegove saradnice I. M. To je, inače, bila kućna pomoćnica B. D., koju je ona, kako se sumnja, izmanipulisala da joj podiže te uplate. Sredinom 2017. godine, Dragutin im je rekao da B. D. ima rak pankreasa i da joj hitno uplate novac za liječenje ili će ona umrijeti. Ljudi su podigli kredit – priča advokatica, piše “Kurir”.

Prema njenim riječima, novac je uvijek tražen s velikom hitnošću, a oštećeni su dizali kredite i pozajmljivali pare.

S vremenom su počeli da sumnjaju, a jednog dana ih je pozvala B. V. iz Beograda, koja je oštećena na isti način. Ona je prva shvatila prevaru i podnijela krivičnu prijavu, a policija je otkrila da iza Dragutina stoji B. D. i u pretresu stana zaplijenila telefon sa svim porukama. B. D. je znala sve oštećene, pa i članove porodice D. Međutim, pošto im je tetka rekla da će ih zvati djevojka i da joj ne vjeruju, oni je nisu ni saslušali, već su joj spustili slušalicu, prenosi Hayat.

Budući da je tetka u tom periodu “imala rak”, a dugo je odbijala da je vide u takvom stanju, iznenadili su je jedan dan u kući i vidjeli da ne izgleda bolesno. Otišli su u manastir Divostin i saznali da tamo nema nikakvog Dragutina. Tada se sve razotkrilo pa su protiv tetke podnijeli krivičnu prijavu.

Skidanje prokletstva

Oštećena kćerka S. D. ispričala je tužilaštvu kako joj je rečeno da će novac koji uplaćuju, biti dat Svetoj Gori, gdje će biti pročišćen od prokletstva pa će im se onda vratiti. U suprotnom će joj sestra umrijeti, brat se razboljeti, a roditelji razvesti.

Otac porodice je naveo da mu je duhovnik Dragutin rekao da je na njihovu porodicu bačeno prokletstvo sa ženske strane, a kasnije i s njegove.

Jednom je tražio da uplati 150.000 dinara, ali da te pare uzme od svog oca, jer je greh veliki i potiče od njega.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo