Nedjelja, 21 travnja, 2024

“Teže preživljavam nego u ratu”: Sve teži život bh. građana, pred javnim kuhinjama tužni prizori

Autor:BHRT

Preporučeno

Korisnici Narodne kuhinje kažu, da im nije obroka koji ova kuhinja nudi, doslovce bi bili gladni.

S obzirom na brojna poskupljenja i mala primanja, građani Bosne i Hercegovine sve teže žive. Snalaze se na različite načine, ali njihova borba za preživljavanjem nadležne ne dotiče. O tome svjedoče i redovi pred narodnim kuhinjama. A bilježi se i više zahtjeva za jednokratnu socijalnu pomoć.

Na početku ove godine u Narodnoj kuhinji u Tuzli je registrirano je 2.400 korisnika, a sada ih je 364 više. Uz to, obroci se voze i na 20 punktova te 250 obroka na kućni prag starima i nemoćnima. Tima Alić kaže, ove godine joj je teže bilo preživjeti nego u ratu, javlja BHRT.

Upravo se čita:  Schmidt o eventualnim izmjenama Izbornog zakona: Vlast treba preuzeti odgovornost

“Ja u radnju i ne idem, ja ne znam šta znači iznijeti kesu iz Binga. Ja sam jutros u 6 izašla iz kuće. Teško je svakome, ali meni je najteže kada ja ujutro nemam dati djetetu doručak, dijete mi nema patike”, kaže Tima.

“Petnaestero djece imam. Osmero sam školovala, sad školujem sedmero. Da ti iskreno kažem, hodam po kantama da bih hranila svoju djecu, da bih školovala. Ne prosim, ne kradem, ne otimam. Sve pošteno. Dođem u ovu kuhinju, vjeruj da mi nije kuhinje ne bi djeci imala šta dati da jedu”, priča Elvira Omerović.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima o važnosti usvajanja rezolucije

Korisnici Narodne kuhinje kažu, da im nije obroka koji ova kuhinja nudi, doslovce bi bili gladni.

“Ja se nadam da će biti više humanih ljudi, a i oni koji su manje humani, nadam se da će moći doći da pomognu, da postanu malo više humani. Da pomognu rad kuhinje, jer i korona i rat u Ukrajini, sve je to utjecalo na povećanje broja korisnika, na poskupljenje”, ističe Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora “Merhameta”.

Upravo se čita:  ABC News: Izrael napao ciljeve u centralnom dijelu Irana

Muhreta iz Kalesije svaki dan svoje domaće proizvode donosi u Tuzlu. Od toga, ona i suprug žive i preživljavaju. A kupaca je sve manje, jer nemaju novca.

Sve ovo ne budi nadu u nešto bolju 2023. godinu, jer preživljavanje je mnnogima postala svakodnevica.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas