Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

The Telegraph: BiH zaslužuje više turista

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

U svijetu ima više od milijardu turista, no pojedine zemlje se ne posjećuju koliko bi trebale, a jedna od njih je i Bosna i Hercegovina.

Popularni britanski list The Telegraph svrstao je upravo BiH na listu deset zemalja koje zaslužuju više turista.

Ova zemlja ima veliko povijesno bogatstvo pogotovo jer se nalazi na raskrižju dva velika carstva, Austro-ugarskog i Osmanskog, a možda najviše njen glavni grad, Sarajevo.

Sa svojim prirodnim ljepotama rijekama i planinama britanski Telegraph smatra Sarajevo budućim centrom istočne Europe za sve avanturiste željnih periode, ali i povijesnog bogatstva.

No unatoč pisanjima brojnih listova o ljepotama Bosne i Hercegovine, Sarajeva i Mostara kao najposjećenije turističke destinacije u BiH, turizam u našoj zemlji nije u punom jeku.
Od svih zemalja koje su pripadale bivšoj Jugoslaviji, može se reći da turizam cvjeta samo u Hrvatskoj, koju je 2012. je posjetilo 10,4 milijuna turista dok je u BiH bilo samo 439.000 u toj istoj godini.

Telegraph piše kako su ratovi na Balkanu itekako naštetili turističkim potencijalima, a BiH nema prelijepu obalu za razliku od Hrvatske.

No po izvještajima Svjetske turističke agencije Ujedinjenih naroda, broj turista u BiH se zadnjih godina počeo povećavati, a statistike kažu kako je broj turista

Ukoliko pogledamo izvještaj Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, raduje činjenica što se broj turista u našoj zemlji povećava iz godine u godinu, pa je tako broj turista od 2010. Godine kada je BiH posjetilo 366.000 turista, narastao na 439.000 turista u 2012. godini

Zemlje koje su se našle na popusu onih koje zaslužuju više turista su još i Grčka, Filipini, Zimbabve, Brazil, Japan, Novi Zeland, Norveška, Butan i Indija.

(Bljesak.info)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo