Subota, 18 rujna, 2021

TI BiH: Da li je Agencija za zaštitu ličnih podataka smjela ukloniti spisak birača za glasanje iz inostranstva?

Nemojte propustiti

“Transparency International BiH” poziva Agenciju da hitno pronađe mehanizme zaštite građana, a uzimajući u obzir i da je do održavanja lokalnih izbora ostalo tek nešto više od mjesec dana.

“Transparency International BiH” obavijestio je Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH da je u posljednje vrijeme zaprimio brojne prijave građana čiji su podaci zloupotrijebljeni za glasanje iz inostranstva.

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH prvi put javno objavila spisak birača koji su registrovani za ovaj vid glasanja, brojni građani otkrili su da su njihovi podaci zloupotrijebljeni tako da su, bez njihovog znanja, registrovani za glasanje iz inostranstva, a spisak je pomogao i medijima da otkriju brojne slučajeve masovnih zloupotreba.

Iz “Transparency Internationala” ističu da podatak CIK-a o više od 3.500 zaprimljenih žalbi u prvim danima nakon objave spiska jasno pokazuje da se radi o masovnoj pojavi s namjerom manipulisanja izbornim procesom pa zbog toga Agencija mora ispitati ove slučajeve i obezbijediti mehanizme provjere i otkrivanja krađe identiteta.

– Odgovornost ove institucije je dodatno povećana nakon odluke kojom je CIK-u naređeno uklanjanje izvoda iz Centralnog biračkog spiska za glasanje iz inostranstva. S obzirom na to da je objavljivanje ovog spiska otkrilo brojne neregularnosti te da je predstavljalo jedini način za utvrđivanje zloupotreba u procesu registracije, jasno je da je javnost spiska u javnom interesu, što Agencija, očigledno, nije cijenila kod donošenja ove odluke – kazali su iz “Transparency Internationala”.

Pozivaju Agenciju da hitno pronađe mehanizme zaštite građana, a uzimajući u obzir i da je do održavanja lokalnih izbora ostalo tek nešto više od mjesec dana.

– Po prijavama koje je “Transparency International” do sada zaprimio putem Centra za pružanje besplatne pravne pomoći, može se zaključiti da se lični podaci građana najčešće zloupotrebaljavaju upravo u izbornom procesu, i to od strane fizičkih lica koja su u proteklom periodu prikupljala podatke od građana, dovodeći ih u zabludu u vezi sa stvarnom svrhom njihove obrade – navodi se u saopćenju.

Izborni zakon jasno navodi da je Centralni birački spisak javni dokument, navode iz “Transparency Internationala BiH” i dodaju da je cilj Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH da, između ostalog, osigura zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a u njih, osim zaštite podataka i privatnosti, spada i ostvarenje biračkog prava, koje je zloupotrebama podataka građana pri fiktivnim registracijama za glasanje iz inostranstva ozbiljno dovedeno u pitanje.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo