Subota, 28 siječnja, 2023

‘Tihi ubica’ u kuhinjama, ispušta kancerogene tvari čak i kad nije u upotrebi

Autor:N1

Nemojte propustiti

Uključivanje ventilacijskog otvora tokom kuhanja ključno je za izbacivanje onečišćenja zraka van.

Nova studija povezuje plinske šporete sa jednim od osam slučajeva astme u djetinjstvu, objavila je američka Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda, ističući kako će razmotriti njihovu zabranu. Negativan uticaj ovih uređaja na naše zdravlje je daleko veći, pa onima koji se ne žele ili ne mogu odreći šporeta na plin savjetuje se nekoliko načina da umanje njegovu štetnost.

Jesu li plinske peći izvor onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru?

Bez sumnje, da. Postoje dva načina na koje plinske peći zagađuju naše domove. Prvi je najočitiji: kada su u upotrebi. Izgarajući plin stvara toplinu, koja uzrokuje vezivanje dušika i kisika plamenom. Oni se kombiniraju kako bi stvorili dušikov oksid i dušikov dioksid, zajednički poznate kao NOx, koji mogu iritirati pluća. Ali to nije jedini spoj oko kojeg treba brinuti. Kuhanje na plin također može emitirati ugljični monoksid, čestice, pa čak i formaldehid. Svi oni imaju razne štetne utjecaje na zdravlje i mogu utjecati na dišni i kardiovaskularni sustav.

Sve veći broj istraživanja pokazuje da šporeti na plin ispuštaju otrovne spojeve čak i kada se ne koriste. Među onima koji najviše zabrinjava je benzen, koji je kancerogen. Studija PSE Health Energy otkrila je benzen u 99 posto uzoraka uzetih u domovima u Kaliforniji. Druge otkrivene hemikalije uključuju ksilen, toluen i etilbenzen, koje također mogu uzrokovati probleme s dišnim sistemom pa čak i rak.

O kolikom zagađenju tačno govorimo?

Ogromnom. Studija PSE Health Energy otkrila je da plinske peći mogu emitirati onoliko benzena koliko i cigareta, što ih čini sličnim pasivnom pušenju.

“Možete postići isti nivo benzena samo ako imate ugašenu peć u svojoj kući kao što biste očekivali da ćete vidjeti u kući s pušačima”, rekao je Seth Shonkoff, izvršni direktor PSE Energy Health.

To je, naravno, samo kada je šporet ugašen. Istraživanje objavljeno prošle godine pokazalo je da emisije NOx kada je ovaj uređaj u upotrebi mogu premašiti savezne sigurnosne standarde za kvalitetu vanjskog zraka u nekoliko minuta.

Možete li testirati zagađenje plinske peći kod kuće?

Ne baš. Iako postoji niz senzora kvalitete unutrašnjeg zraka za stvari kao što su ugljični dioksid, izlapljivi organski spojevi i čestice, ne postoje jeftine kućne verzije za testiranje NOx, benzena i drugih kućnih zagađivača. Postoje donekle pristupačni instrumenti za otkrivanje curenja plina, ali Shonkoff kaže da su oni više usmjereni na značajna curenja nego na svakodnevne emisije plinskih peći.

Da li pomažu nape/ventilacije?

Apsolutno da. Uključivanje ventilacijskog otvora tokom kuhanja ključno je za izbacivanje onečišćenja zraka van. To doduše nije idealno rješenje jer onečišćenje zraka u zatvorenim prostorima samo pretvara u onečišćenje zraka na otvorenom. Ali to je bolje nego da ga imate u visokim koncentracijama u svom domu gdje može više oštetiti vaša pluća.

Što se još može učiniti kako bi se smanjilo onečišćenje zraka iz plinskih peći?

Za one koji nemaju nape iznad šporeta, Shonkoff je rekao da je čak i otvaranje prozora dobra taktika za pročišćavanje zraka. Još bi bolje bilo staviti ventilator na prozor koji bi pomogao usisavanju zraka iz zatvorenog prostora.

Naravno, najbolji način da smanjite onečišćenje je da uopće nemate plinski šporet.

Koje su alternative plinskom šporetu?

Električni šporeti dolaze u dvije glavne varijante: standardni i indukcijski. Standardni električni šporeti korietse struju kroz žicu za stvaranje toplinske topline.

Indukcijske peći su sve više u modi. Umjesto da stvaraju toplinu, indukcijske peći stvaraju toplinu elektromagnetski. Kada uključite indukcijsku peć, struja teče kroz zavojnicu koja stvara magnetsko polje.

Ono što trebate znati jest da magnetsko polje izravno zagrijava lonce i tave – i njihov sadržaj – umjesto da prenosi toplinu kao što to čine tradicionalni šporeti. Sama peć se ne zagrijava. Također, za razliku od tradicionalnih električnih šporeta, indukcijskim verzijama nije potrebno vrijeme da se zagriju.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo