Subota, 2 prosinca, 2023

Tihić i Izetbegović do 2015. godine

Preporučeno

Za Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića glasalo 190 delegata • Osam potpredsjednika SDA dobilo 188 glasova 

izetbegovic-tihic

Na današnjoj Konvenciji Stranke demokratske akcije izabrano je novo rukovodstvo stranke s mandatom od dvije godine. Konvenciji je prisustvovalo 212 delegata, a njih 205 pristupilo je tajnom glasanju.
Za listu za izbor predsjednika i zamjenika predsjednika SDA, odnosno Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića, glasalo je 190 delegata. Protiv je bilo 13, dok su evidentirana dva nevažeća listića. Glasanju za osam potpredsjednika SDA pristupilo je, također, 205 delegata. Njih 188 je podržalo listu, 14 je bilo protiv, a tri su listića bila nevažeća.

Osam potpredsjednika su Sadik Ahmetović, Sanjin Halimović, Adil Osmanović, Asim Sarajlić, Senad Šepić, Safet Softić, Šefik Džaferović i Salko Selman.

– SDA je najveća bosanskohercegovačka politička stranka i po rezultatima i po broju glasova, po mandatima osvojenim na lokalnim izborima. Konvencija je završena, završili smo veoma važan proces usvajanja platforme koja sadrži odgovore na aktuelna politička pitanja, izabrali smo novo rukovodstvo. Nekima su produženi mandati, ali u značajnom dijelu smo i osvježili rukovodstvo SDA, istakao je Tihić te dodao da SDA nastavlja raditi ono zbog čega je i osnovana.

Upravo se čita:  Ambasada SAD: Dodikove prijetnje imaće posljedice za njega i sve građane BiH

”To je borba za državu BiH, državu ravnopravnih naroda, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, na način kako je to definirano u našim kongresnim dokumentima i današnjoj platformi. Ostvarili smo visok stepen jedinstva i jedinstvena stranka je naš adut u borbi za jedinstvenu BiH”.

Prema njegovim riječima, pokazalo se da je bez SDA sve gore i teže, bez obzira na greške i propuste. “Trudit ćemo se da ih bude što manje. SDA je potvrdila da je u vremenu destrukcije, neodgovornih, nekompetentnih i neozbiljnih politika jedina ozbiljna politička snaga koja hoće, zna i može zaustaviti procese razgradnje Bosne i Hercegovine, odnosno poništenja teškom mukom dogovorenih i provedenih reformi. Bez obzira na sve naše razlike, svi smo apsolutno jedinstveni kada se radi o nasrtajima na našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu i naš narod”, kazao je Tihić.

Napomenuo je i da je cilj SDA da 2014. ostvari veliku pobjedu kao što je to bio slučaj sa lokalnim izborima i da 2015. godine mirno dočekaju veličanstveni i pobjednički 6. kongres SDA.

Upravo se čita:  Sutra iznad prosječno toplo vrijeme, za vikend totalni obrt: Pogledajte detaljnu vremensku prognozu

Obraćajući se delegatima i Izetbegović je ukazao na jedinstvo stranke, ali i pozvao sve one koji su napustili SDA u proteklom periodu.

– Nadam se da ćemo imati snage da napravimo gravitaciono polje koje će uvući i stranke poput a-SDA, vratiti ih nazad tamo gdje im je i mjesto, istakao je Izetbegović.

Dodao je i kako Bošnjaci previše očekuju. “Nema stopostotne pravde na dunjaluku. Ima je kod Boga. Ovdje je ima onoliko koliko je izborimo, a izborit ćemo onoliko koliko smo jaki i složni. Vrijeme je da progledamo. Ne očekujte revoluciju, nje nema. Ali, postoji evolucija, korak po korak. Nastavlja se maraton u kojem moramo biti snažni, složni i strpljivi”, dodao je Izetbegović.

Delegati Konvencije usvojili su i Programsko-izbornu platformu kojom se utvrđuju prioriteti i pravci djelovanja SDA u periodu 2013-2015. Platformom su definirani stavovi stranke po aktualnim političkim pitanjima kao što su ustavne reforme, državna imovina, ekonomska politika, euroatlantske integracije, popis stanovništva, uređenje Grada Mostara, podrška radu institucija za borbu protiv kriminala i procesuiranje ratnih zločina, reorganizacija stranke i drugo.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić istakao je da su ovo samo stavovi SDA i odgovori na neka od aktualnih političkih pitanja.

Upravo se čita:  Pripremite se: Zima stiže u BiH, temperature padaju ispod nule - očekuje se vjetar i mraz

– Ostala pitanja, odnosno strateški pravci djelovanja, definirani su dokumentima Petog kongresa – Deklaracijom i rezolucijama i mi na ovoj konvenciji to potvrđujemo. Zato u ovoj platformi nije tretiran značajan broj pitanja i strateških pravaca djelovanja, već samo aktualna – tekuća pitanja, kazao je Tihić.

 

Predsjedništvo
Nakon konvencije Glavni odbor SDA izabrao je Predsjedništvo koje od sada ima 31 člana: 18 članova na prijedlog predsjednika stranke i 13 po funkciji – potpredsjednici, predsjednici Asocijacije žena, Asocijacije mladih itd. Novih 18 članova su: Šemsudin Dedić, Sejad Delić, Hikmet Hodžić, Josip Jurišić, Amir Fazlić, Zijad Hadžiomerović, Nedžad Koldžo, Mirsad Kukić, Nermin Mandra, Edin Mušić, Ramiz Salkić, Husejin Smajlović, Edin Ramić, Salko Sokolović, Rifat Škrijelj, Mirsad Zaimović, Dženana Zlatar i Denis Zvizdić. Kako je novinarima kazao predsjednik Glavnog odbora Halid Genjac, na dva upražnjena mjesta zamjenika predsjednika aklamacijom su izabrani zamjenici Esed Kadrić i Mirsad Sipović. Za generalnog sekretara SDA reizabran je Amir Zukić.

(Oslobođenje)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Hrvatski ‘Scout’ nastavlja sa zapljenom: Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova o 3,3 miliona metaka!

Hrvatska firma Scout izuzela je u četvrtak iz kasarne Oružanih snaga BiH u Kozlovcu kod Tuzle 26 topova ZIS...

Možda vas zanima i ovo