Subota, 16 listopada, 2021

Tihić: Iduće sedmice razgovori sa HDZ-om, sa SBB-om već traju

Nemojte propustiti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas da će iduće sedmice razgovarati predstavnici ove stranke i HDZ-a BiH, a da između SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB) već traju pregovori o pitanjima na nivou BiH.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

“Predviđeno je da iduće sedmice imamo razgovore sa HDZ-om o temi mnogih problema, od Mostara, pa dalje. Na nivou BiH možemo razgovarati, ako prethodno sa HDZ-om postignemo dogovor na nižim nivoima. Ne isplati se ići dalje, ako ne riješimo pitanje Mostara i Vlade Federacije BiH”, rekao je Tihić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je ponovio da bi SDA razgovarala o koaliciji ako se može otkočiti proces prema NATO-u i EU.

“Kad je riječ o SBB, na nižim nivoima saradnja već postoji, a na nivou BiH zadužena su dvojica potpredsjednika da razgovaraju o značajnim strateškim pitanjima kao što su ustavna reforma u Federaciji i odluka ‘Sejdić-Finci’. Mi možemo prvo razgovarati o mogućim rješenjima ovih problema, pa tek onda o ulasku u koaliciju”, naveo je Tihić.

On je naglasio da su problemi rješavani kada je SDA vodila procese, a da je potom uslijedio zastoj.

“Mi smo rješavali probleme. Bila je to realna politika, korak po korak, ali stalno naprijed. Otkad SDA nije dio vladajuće većine, imamo zastoj. A ja sam lično izgubio izbore za člana Predsjedništva jer sam, u ime stranke, težio uvijek nekom dogovoru i kompromisu”, kaže Tihić.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović smatra da je u BiH potrebni lideri koji će se fokusirati na život običnih građana i da će se u BiH nastaviti živjeti unutar postojećeg okvira, s nekim malim pojednostavljenjima i reformama Ustava.

“Prestanite sa kavgom, prestanite obećavati narodu da ćete uraditi nešto što nećete učiniti. Nećete pocijepati BiH, nećete napraviti novi entitet i Bošnjaci neće ukinuti entitete”, poručio je Izetbegović.

Predsjednik Glavnog odbora (GO) SDA Halid Genjac izjavio je da je na današnjoj sjednici GO, koja je bila posvećena popisu stanovništva, naglašena potreba da sve institucije koje su nadležne za taj posao rade u skladu sa zakonom.

“Pozivamo sve institucije bošnjačkog naroda da se uključe u aktivnosti oko popisa stanovništva da bio obavljen što kvalitetnije. Posebno insistiramo na multietničnosti popisnih komisija, popisivača i instruktora”, kaže Genjac.

On je dodao da SDA traži da se prilikom popisa svakom građaninu koji je popisan izda kopija popisnice, čime bi se, prema njegovim riječima, onemogućile kasnije eventualne manipulacije.

SDA u Prijedoru danas je održala sjednicu GO, a njeni čelnici posjetili su gradonačelnika Prijedora i lidera DNS-a Marka Pavića, Kozarac, Udruženje logoraša “Prijedor `92”, bošnjačku boračku organizaciju prijedorske regije, Čaršijsku džamiju i firme “Beton gal” i “Norbos”.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo