Petak, 5 ožujka, 2021

Tihić: Izlaz iz krize Bevandina ostavka

Nemojte propustiti

Krizni štab zabranio proslavu 8. marta u ZDK, pojačan inspekcijski i policijski nadzor

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su...

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

I Slovenija donira BiH 4.800 vakcina

U radnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas je predsjednik Slovenije Borut Pahor koji se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, ...

Zastupnici SDA u Domu naroda proglasili su zahtjev za smjenu njihovih ministara ugrožavanjem vitalnog nacionalnog interesa.

Foto: Sulejman Tihić

Zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine proglasili su u četvrtak ugrožavanjem vitalnog nacionalnog interesa zahtjev predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande za smjenu dva ministra i jednog doministra iz reda SDA.

Odluku o smjeni ministara odbrane Muhameda Ibrahimovića, sigurnosti Sadika Ahmetovića i doministra finansija Fuada Kasumovića, koju je zbog raspada vladajuće koalicije u kojoj je bila i SDA, donio Bevanda, ranije je potvrdio Zastupnički dom Parlamenta BiH. Da bi ova odluka stupila na snagu, mora je potvrditi i Dom naroda.

Dnevnim redom sjednice tog doma, zakazane za četvrtak, bila je predviđena i rasprava o toj temi, ali zastupnici SDA najprije su se usprotivili da se o njoj uopće raspravlja, a zatim su najavili kako će pokušaj smjene smatrati ugrožavanjem vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

U takvim slučajevima predviđen je pokušaj usaglašavanja među nacionalnim klubovima zastupnika u Domu naroda, a ukoliko se u roku od pet dana ne postigne saglasnost o tome je li ili nije ugrožen vitalni nacionalni interes zbog donošenja neke odluke, odluku donosi Ustavni sud BiH.

Zastupljenost u vladi

Zastupnik SDA Halid Genjac izjavio je kako je očigledno da bi se proces imenovanja novih ministara, nakon što se smijene Ibrahimović i Sadiković, mogao odvijati mjesecima, s obzirom na činjenicu da stranke iz bh. entiteta Republika Srpska postavljaju nove uslove, insistirajući na tome da prije potvrde novih ministara njihovi kandidati dobiju direktorska mjesta u važnim državnim agencijama, prenose mediji.

“Nakon smjene nastalo bi dugotrajno kršenje ustavnom zagarantovanog prava Bošnjacima na ravnopravnu zastupljenost u Vijeću ministara”, kazao je Genjac.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić konstatirao je kako je jedini pravi izlaz za sadašnju krizu vlasti u BiH da Bevanda podnese ostavku.

“Prije ćete riješiti ovu krizu ako Bevanda podnese ostavku”, kazao je Tihić, konstatirajući kako će u tom slučaju svi novi ministri biti birani istovremeno, pa niti jedna nacionalna skupina neće biti u manjini dok se taj proces ne završi.

Dom naroda do 13 sati još nije bio utvrdio dnevni red sjednice, a očekuje se kako će rasprava tokom poslijepodneva biti nastavljena.

 

(Bh-index)Više s weba

loading...

Izdvajamo

Potvrđeno: Vučićevim vakcinama ističe rok 29. marta! Evo šta kažu iz Agencije za lijekove

Agencija za kontrolu lijekova i medicinskih sredstava završila je provjeru kvaliteta 5.000 vakcina Covishield/AstraZeneca koje je Srbija donirala Bosni...

Možda vas zanima i ovo