Srijeda, 24 veljače, 2021

Tihić: Pozivamo SDP i SBB na prijevremene izbore, ako ih nije strah

Nemojte propustiti

Vlada napravila štamparsku grešku: Detalji nove naredbe za građane KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od sutra, 25. februara 2021. Novom...

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

Problem krize vlasti u Federaciji BiH možemo rješavati samo u okviru Ustava i zakona, što znači da osim parlamentarne većine nezaobilazne su institucije predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, kazao je danas na novogodišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

tihic
Foto: Klix.ba

Dodao je da, ukoliko neko želi rekonstrukciju, uključujući i HDZ, on mora da razgovara sa Živkom Budimirom, Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem (predsjednik i potpredsjednici Federacije).

“Druga mogućnost su prijevremeni izbori. Prvi put mi se slažemo sa SDP-om i pozivamo SDP, ako ih nije strah, da idemo na prijevremene izbore”, kazao je Tihić.

Na novinarsko pitanje u vezi s vraćanjem ministra Desnice Radivojevića u Federalnu vladu, Tihić je odgovorio da je to pitanje za predsjednika Federacije Živka Budimira i “on bi trebao da odgovori na to pitanje detaljnije”.

“Nama je drago da je tom prilikom, u procesu donošenja odluke, Desnica Radivojević rekao da je on ipak dao saglasnost da se njegova ostavka aktivira. To je za nas veoma bitno i u moralnom i u svakom pogledu”, kazao je Tihić.

Upitan da li ga je iznenadio potez predsjedika Federacije BiH Živka Budimira u vezi s ministrom Desnicom Radivojevićem, Tihić je odgovorio: “Upoznat sam prije nego što je ta odluka donesena, odnosno što je objavljena, ne puno prije, i bio sam zatečen tom odlukom, ali iz razgovora koji sam imao sa Živkom Budimirom, on je to učinio u interesu funkcioniranja Vlade, rješavanja krize u BiH”.

“Ne vjerujem da će Desnica Radivojević biti eksponent politike SDP-a, nego da će raditi u skladu s Ustavom, u skladu sa zakonom, u skladu s interesima građana Federacije BiH”, kazao je Tihić.

Ne mislim i ne vjerujem, dodao je, da će se pitanje smjene ministara SDA, HSP-a ili Radom za boljitak naći uopće na dnevnom redu kod predsjednika Federacije.

Odgovarajući na pitanje u vezi s današnjim sastankom lidera četiriju stranka u Mostaru (SDPBiH, SBBBiH, HDZBiH i HDZ 1990) Tihić je kazao da oni mogu da razgovaraju, “ali oni sami ne mogu ništa uraditi”.

“Mogu da govore o nekim žurnim procesima, olako obećanoj brzini, ali ta olako obećana brzina traje od maja. Ako hoće da se rješava pitanje zna se koja je procedura, znaju se ustavni mehanizmi. Pozivam ih da danas zaključe, ako ih nije strah od poraza, da idemo na prijevremene izbore u Federaciji”, kazao je Tihić.

Upitan da li bi vanredni izbori zaista mogli biti održani u 2013. godini i da li je moguće, objektivno, provođenje vanrednih izbora naredne godine, Tihić je odgovorio da je sve moguće ukoliko postoji dogovor i ukoliko postoji potrebna većina da se donesu odluke.

“To imaju pravo uostalom predsjednik i potpredsjednici Federacije da učine, da raspuste Federalni parlament. Govorim o izborima na nivou Federacije. Ako već SDP i SBB kažu da je to jedno od rješenja, evo pozivamo ih da donesemo odluku i da u jednoj relativno kratkoj proceduri obavimo te izbore”, kazao je Tihić.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno...

Možda vas zanima i ovo