Utorak, 26 listopada, 2021

Timošenko: Putin je zauvijek izgubio Ukrajinu

Nemojte propustiti

Foto: EPA
Foto: EPA

Predsednik Rusije Vladimir Putin zauvijek je izgubio Ukrajinu, odlučivši da pripoji Krim, ocijenila je bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

“Putin je zauvijek izgubio Ukrajinu pošto nam je objavio rat”, poručila je Timošenko, u prvom telefizijskom obraćanju, posle povratka u zemlju.

Timošenko, koja je provela tri godine u zatvoru zbog, kako kaže, politički motivisanih optužbi, pozvala je Ukrajince da budu spremni da se bore u slučaju ruske invazije.

“Moramo da budemo spremni ako Putin pređe crvenu liniju”, rekla je liderka prozapadne “narandžaste revolucije” 2004. godine, dodajući da se oko 100.000 ruskih vojnika okuplja na ukrajinskoj granici.

Povodom strahovanja Kijeva da će Rusija, poslije pripajanja Krima, mogla da krene i na istočni dio Ukrajine, većinski rusko govorno područje, Timošenko je ocijenila da takav pokušaj neće uspjeti, rekavši da Putin “nije prvi diktator koji se ponaša u fašističkom maniru” i da bi u tom slučaju rizikovao da prođe kao i drugi “svrgnuti diktatori”.

Timošenko (53) je 23. februara izašla iz zatvora, poslije odslužene tri od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja, što je ona od početka negirala.

Odmah zatim otputovala je u Njemačku, gdje je ostala do ove nedjelje, na liječenju zbog jakih bolova u leđima, zbog kojih je trenutno u invalidskim kolicima, podsjetio je AFP.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo