Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Tineke Strik: Pozdravljam rezultate izbora u BiH, Schmidt zakomplikovao proces

Nemojte propustiti

“Srdačno pozdravljam rezultate jučerašnjih izbora u Bosni i Hercegovini. Čini se da su mnogi građani odbacili etnonacionalističku korumpiranu politiku iz prošlosti, i pokazuju da se zalažu za europske integracije”, kazala je Tineke Strik, članica Evropskog parlamenta.

“EU bi trebala iskoristiti ovaj zamah kako bi pomogla zemlji. Ovi rezultati su, međutim, zasjenjeni OHR-ovim korištenjem bonskih ovlasti za nametanje novog izbornog zakona koji zadovoljava interese etnonacionalističke stranke HDZ i njene sestrinske stranke u Zagrebu”, navela je Strik i poručila:

“Time je Schmidt ozbiljno zakomplikovao reformski proces. Bonske ovlasti treba tretirati sa velikim integritetom i proporcionalnošću. Njihovo korištenje na dan izbora pokazuje potpuno nepoštovanje građana koji su iskoristili svoja demokratska prava. Ovlasti su značajno naštetile OHR-u kao instituciju, koja je i danas, nažalost, prijeko potrebna”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo