Nedjelja, 28 veljače, 2021

Tlo ne miruje Novi potres jačine 4,6 stepeni Richtera pogodio BiH

Nemojte propustiti

Doktor Gavrankapetanović upozorava: Svih šest COVID odjeljenja koje imamo su puni

Doktor Gavrankapetanović je upozorio na opasnost novog vala virusa u BiH koji donosi vrlo kompleksnu kliničku sliku kod pacijenata...

Iz SDA ministru vanjskih poslova Hrvatske poručili: “Ako si zainteresovan za takva rješenja, implementiraj ih u Hrvatskoj!”

Bilo kakvo rješenje koje će dodatno produbiti postojeću diskriminaciju u ustavnopravnom poretku i izbornom zakonodavstvu BiH neće biti prihvaćeno...

“Mevlida, sretan ti 1. mart”: Kod Doboja postavljen bilboard za direktoricu škole koja je kaznila učenicu zbog obilježavanja Dana državnosti BiH

U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić, a koja se prema tvrdnjama roditelja u javnosti i lično...

Akademik prof. dr. Mirko Pejanović: Referendum o nezavisnosti je preokret u istorijskom razvoju državnosti Bosne i Hercegovine

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i...

Bosnu i Hercegovinu je oko 11 sati potresao još jedan snažan zemljotres. Prema prvim informacijama jačina zemljotresa iznosila je 4,6 stepeni Richtera, a epicentar je ponovno bio u blizini Zenice.

Iz Federalne hidrometeorološke stanice Odjela za seizmologiju kažu da ljudi zovu s pitanjima hoće li biti novih potresa?!

Stručnjaci koji se bave seizmologijom mogu reći da će sigurno biti novih potresa, ali kada – to niko i nijedan aparat na svijetu ne može predvidjeti. 

Muriz Spahić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, za “Avaz” je potvrdio da se naša zemlja nalazi na trusnom tlu i da je za očekivati da će nekada doći do zemljotresa, jer tlo ispod nas nije završeno.

– Tamo gdje je površina zemlje “zgužvana”, kažemo da je ta oblast nezavršena u tektonskim zonama. Njihova tektonika nije završena pa kažemo „labilna zona zemlje”. Ovdje govorimo o dinarsko-erogenoj zoni, koja pripada korijenu alpinida koji su nastali potkraj tercijara i nije završena – kazao je Spahić.

On je naglasio da se nijedna prirodna pojava ne može predvidjeti, ali se mogu odrediti zone i stepeni koji bi mogli pogoditi određenu oblast prilikom podrhtavanja tla. 

Seizmološka karta BiH pokazuje da je najugroženija Hercegovina koju bi mogao potresti zemljotres i veći od osam stepeni po Rihteru. Najsigurniji dio BiH je Krajina. Proces koji se dešava u zemlji kada se pokreću tektonske ploče ili urušava nestabilno tlo ne može niko zaustaviti.

– Vidimo i da je Banja Luka ugroženo područje kao i uža oblast Zenice i Sarajeva. Možda ću zvučati grubo, ali zemljotresi su prirodni procesi koji se moraju odvijati i na koje mi nemamo utjecaj – istakao je Spahić.

Od 1900., otkad se u BiH mjere zemljotresi, zabilježeno je 74 čija je jačina bila iznad tri stepena Rihtera i to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote. 

– Ne treba paničiti. Zeničani koji su noć proveli na ulicama morali su znati da je prvi potres uvijek najjači, kasnije dolazi do smirivanja tla. Ako za sat i po nakon prvog podrhtavanja ne bude uopće drugog zemljotresa, više ih neće ni biti taj put – dodao je Spahić.

Najjači zemljotresi u BiH

– Petrovac (1905.) – jačina 5,0

– Počitelj (1907.) – jačina 5,7

– Vlasenica (1908.) – jačina 5,3

– Bihać (1916.) – jačina 5,0

– Jajce (1923.) – jačina 5,0

– Ljubinje (1927.) – jačina 6,0

– Derventa (1940.) – jačina 5,1

– Treskavica (1962.) – jačina 5,7

– Banja Luka (1969.) – jačina 6,6

– Srebrenica (1969.) – jačina 5,1

– Lukavac (1974.) – jačina 5,0

– Banja Luka (1981.) – jačina 5,4

– Zenica (2012.) – jačina 4,7

– Stolac (2003.) – jačina 3,6

 

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Miro Lazović: “Sve bih uradio kao i ’92, bilo je časno ustati u odbranu Bosne i Hercegovine”

Iako je u medijskom prostoru, kontinuirana kampanja sa osnovnom tezom da je to bio referendum samo dva naroda, Bošnjaka...

Možda vas zanima i ovo