Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Tlo ne miruje Novi potres jačine 4,6 stepeni Richtera pogodio BiH

Nemojte propustiti

Bosnu i Hercegovinu je oko 11 sati potresao još jedan snažan zemljotres. Prema prvim informacijama jačina zemljotresa iznosila je 4,6 stepeni Richtera, a epicentar je ponovno bio u blizini Zenice.

Iz Federalne hidrometeorološke stanice Odjela za seizmologiju kažu da ljudi zovu s pitanjima hoće li biti novih potresa?!

Stručnjaci koji se bave seizmologijom mogu reći da će sigurno biti novih potresa, ali kada – to niko i nijedan aparat na svijetu ne može predvidjeti. 

Muriz Spahić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, za “Avaz” je potvrdio da se naša zemlja nalazi na trusnom tlu i da je za očekivati da će nekada doći do zemljotresa, jer tlo ispod nas nije završeno.

– Tamo gdje je površina zemlje “zgužvana”, kažemo da je ta oblast nezavršena u tektonskim zonama. Njihova tektonika nije završena pa kažemo „labilna zona zemlje”. Ovdje govorimo o dinarsko-erogenoj zoni, koja pripada korijenu alpinida koji su nastali potkraj tercijara i nije završena – kazao je Spahić.

On je naglasio da se nijedna prirodna pojava ne može predvidjeti, ali se mogu odrediti zone i stepeni koji bi mogli pogoditi određenu oblast prilikom podrhtavanja tla. 

Seizmološka karta BiH pokazuje da je najugroženija Hercegovina koju bi mogao potresti zemljotres i veći od osam stepeni po Rihteru. Najsigurniji dio BiH je Krajina. Proces koji se dešava u zemlji kada se pokreću tektonske ploče ili urušava nestabilno tlo ne može niko zaustaviti.

– Vidimo i da je Banja Luka ugroženo područje kao i uža oblast Zenice i Sarajeva. Možda ću zvučati grubo, ali zemljotresi su prirodni procesi koji se moraju odvijati i na koje mi nemamo utjecaj – istakao je Spahić.

Od 1900., otkad se u BiH mjere zemljotresi, zabilježeno je 74 čija je jačina bila iznad tri stepena Rihtera i to su zemljotresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote. 

– Ne treba paničiti. Zeničani koji su noć proveli na ulicama morali su znati da je prvi potres uvijek najjači, kasnije dolazi do smirivanja tla. Ako za sat i po nakon prvog podrhtavanja ne bude uopće drugog zemljotresa, više ih neće ni biti taj put – dodao je Spahić.

Najjači zemljotresi u BiH

– Petrovac (1905.) – jačina 5,0

– Počitelj (1907.) – jačina 5,7

– Vlasenica (1908.) – jačina 5,3

– Bihać (1916.) – jačina 5,0

– Jajce (1923.) – jačina 5,0

– Ljubinje (1927.) – jačina 6,0

– Derventa (1940.) – jačina 5,1

– Treskavica (1962.) – jačina 5,7

– Banja Luka (1969.) – jačina 6,6

– Srebrenica (1969.) – jačina 5,1

– Lukavac (1974.) – jačina 5,0

– Banja Luka (1981.) – jačina 5,4

– Zenica (2012.) – jačina 4,7

– Stolac (2003.) – jačina 3,6

 

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Osigurana radna mjesta za 298 osoba sa invaliditetom i podržan rad 499 samostalnih obrtnika u FBiH

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom objavio je rezultate Javnog poziva za novo zapošljavanje i samozapošljavanje...

Možda vas zanima i ovo