Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Tokom pandemije obustavljeni mnogi letovi s Tuzlanskog aerodroma: Od 30. marta letovi na svim destinacijama

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Od 30. marta ponovo planiraju vratiti letove za osam destinacija koji su privremeno obustavljeni.

Zbog pandemije koronavirusa, u 2020. smanjeni su prihodi Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT), umanjen je broj putnika, a broj letova je manji za 50 posto u odnosu na godinu ranije.

Kada se uporedi sa 2019, ostvareni obim prevoza iznosi 39 posto, odnosno broj putnika je smanjen za 61 posto, potvrdio je za Fenu direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Esed Mujačić.

Prema njegovim riječima, tokom 2020. s Tuzlanskog aerodroma prevezeno je oko 228.000 putnika, dok je godinu ranije taj broj iznosio 592.000.

– Imali smo dodatnih prihoda osim prevoza putnika, ali to nije dovoljno da bi se pokrili svi troškovi poslovanja. Dobili smo pomoć od kantonalne i federalne Vlade, to nam je pomoglo da nadoknadimo gubitke koje su nastali kada je Aerodrom zbog koronavirusa bio zatvoren, rekao je Mujačić.

S Tuzlanskog aerodroma privremeno su obustavljeni letovi prema osam destinacija: Bilund (Danska), Cologne, Friedrichshafen, Berlin, Baden-Baden (Njemačka), Salzburg i Beč (Austrija) te Vaxyo (Švedska), što predstavlja 50 posto od ranijeg broja letova.

Sa Tuzlanskog aerodroma trenutno su aktivni letovi u četiri evropske zemlje na osam destinacija: Memmingen, Frankfurt Hahn, Dortmund (Njemačka), Malmö, Göteborg i Stockholm (Švedska), Bale (Francuska) i Eindhoven (Nizozemska).

– Uspjeli smo zadržati radnike i održati likvidnost preduzeća, a smanjili smo troškove za oko 40 posto. Kada se uporedi Tuzlanski s ostalim aerodromima u regiji, koji su pretrpjeli posljedice Covid-19, mi smo bolje poslovali od ostalih, naglasio je Mujačić.

Od 30. marta ponovo planiraju vratiti letove za osam destinacija koji su privremeno obustavljeni.

– Imat ćemo letove na 16 destinacija. Očekuje se puni obim prevoza, te vraćanje svih destinacija na koje se saobraćalo prije pandemije, kaže Mujačić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo