Srijeda, 22 ožujka, 2023

Tokom rutinskog treninga srušio se američki bombarder, piloti preživjeli

Nemojte propustiti

Američki bombarder B-1 srušio se tokom rutinskog trening leta u saveznoj državi Montani. Oba pilota te naoružanje preživjeli su incident, izbacivanjem padobranima iz padajućeg aviona.

Okolnosti u kojima je došlo do pada bombardera B-1 u Montani nisu poznate, no Billings Gazete piše kako su piloti pretrpjeli ozljede tokom ateriranja nazad na tlo padobranom, prenosi Business Insider.

Bombarder je pripadao 28. bombarderskoj eskadrili u vojnoj bazi Ellsworth u Južnoj Dakoti. Pokrenuta je istraga oko pada aviona te se traži uzrok njegovog pada.

Bombarder B-1 je nadzvučni avion dugog doleta kojeg je razvila tvrtka Boeing. U upotrebi je od 80-ih godina prošlog stoljeća. Američko ratno zrakoplovstvo ima oko 60 B-1 bombardera u svojem arsenalu.

Posljednja nesreća s tom vrstom aviona dogodila se u decembru 2001. godine iznad Indijskog oceana. Četveročlana posada je preživjela, a uzrok pada tada nikad nije utvrđen, prenosi Dnevnik.hr.

Ilustracija
Ilustracija

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo