Utorak, 22 lipnja, 2021

Tokom turističke sezone na sarajevskim ulicama povećan broj djece koja prosjače

Nemojte propustiti

U Dnevnom centru za djecu koja obavljaju rad na ulicama Sarajeva kontinuirano se uvećava broj korisnika, kazao je Agenciji Fena direktor Disciplinskog centra za maloljetnike Kantona Sarajevo Samir Suljagić.

Ilustracija
Ilustracija

“Služba za prevenciju, prihvat i zaštitu djece u riziku u okviru koje se obavlja djelatnost Dnevnog centra za djecu koja obavljaju rad na ulicama Sarajeva je od aprila smještena u prostoru u ulici Hamdije Čemerlića 19. Razlog za povećanje broja korisnika je taj što se sada radi o većem prostoru i većem broju ljudi koji pružaju usluge korisnicima, prvenstveno djeci koja rade na ulici i kojoj je potrebno pružiti pomoć, podršku i zaštitu na dnevnoj osnovi” – pojasnio je Suljagić.

Od narednog mjeseca u funkciji će biti i smještajni kapaciteti.

“Prema novom Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom nadležni centri za socijalni rad će moći smjestiti djecu u trajanju od dva mjeseca u ovu novu Službu, s ciljem pružanja pomoći i zaštite u onim rizičnim situacijama u kojima se djeca ove kategorije mogu naći”- kazao je Suljagić.

Pojašnjava da se radi o djeci koja su zaista žrtve nasilja, djeci koja su izložena raznim vrstama nehumanog postupanja i djeci koju je potrebno sistemski zaštititi, što do sada nije sistemski rađeno nego je realizirano pod formom raznih projekata i ta podrška nije bila stalna.

“Mi se nadamo da ćemo uspjeti uspostaviti ovu službu u njenom punom kapacitetu i da ćemo moći pružiti podršku i brigu za 30 korisnika dnevno” – istakao je Suljagić.

Naglasio je kako je “u ovom momentu nešto veći broj korisnika i kreće se između 30 i 40 maloljetnika koji dolaze iz više razloga u ovu službu”.

Najveći broj njih želi da zadovolji primarne životne potrebe, kao što su kupanje, pranje veša, potrebu za hranom, kazao je Suljagić istaknuvši kako će se “naknadno uspostavom cjelodnevnog boravka toj djeci omogućiti tokom 24 sata pružanje brige i pomoći”.

Povećani broj djece nije samo zbog loše društveno-ekonomske situacije nego i zbog turističke sezone tokom koje su veće migracije ove djece prema glavnom gradu zbog povećanog broja turista.

Kaže da od aprila mobilni tim radi na ulici radi motivisanja djece da dolaze u Dnevni centar te radi suzbijanja onog dijela kriminaliteta koji se odnosi na zloupotrebu djece u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova KS.

Socijalna radnica mobilnog tima Sanela Sujoldžić kazala je Feni kako mobilni tim svakodnevno obilazi djecu na raskrsnicama, uličnim “žarištima”, parkovima i komunicira s djecom, evidentira ih i pokušava da im pomogne, da ih zaštiti te ih obavještava da mogu otići u Službu kako bi proveli određeno vrijeme i dobili potrebnu pomoć.

“U mobilnom timu za borbu protiv prosjačenja je socijali radnik, stručni saradnik za borbu protiv trgovine s djecom i referent na terenu, i svakodnevno obilazimo teren, raskrsnice, evidentiramo probleme s kojima se suočavaju djeca, posjećujemo naselja i porodice u kojima djeca žive pod rizikom” – kazala je Sujoldžić.

Ona je istakla kako su djeca sa kojima rade stekla povjerenje u mobilni tim.

“Ima i onih koji dolaze iz drugih dijelova BiH i koji kad nas prvi put vide se malo uplaše ali mi uspijevamo da se približimo djeci, da im pomognemo i da im objasnimo da smo tu zbog njih” – kazala je Feni socijalna radnica Sanela Sujoldžić.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo