Utorak, 28 rujna, 2021

Tokom zimskih dana: Da li bolje odmah krenuti automobilom ili čekati da se motor zagrije

Nemojte propustiti

Suprotno često mišljenju kako je dobro nakon paljenja motora zimi “pustiti ga da se malo zagrije”, takva je praksa potpuno pogrešna jer skraćuje vijek motora automobila. Iznenađeni? Ne biste trebali biti…

Foto: Ilustracija

Naime, premda se taj ritual održao sve do danas kroz generacije vozača, naših očeva i djedova, taj šoferski postulat o zagrijavanju motora na mjestu prije pokretanja danas više ne vrijedi. Kad ujutro oko nule ili na debelom minusu sjedamo u ledeni automobil nema potrebe naš smrznuti stroj zagrijavati na mjestu. Razlog: benzin je snažno otapalo pa takva praksa može ukloniti ulje sa stijenki cilindara što vodi do habanja i usto, ostaviti motor upaljenim i čekati kako bi se podigla radna temperatura samo troši gorivo.

Zagrijavanje motora na mjestu traje duže nego u vožnji, ulje se intenzivnije degradira i dijelovi više habaju. U praznom hodu rad motora sagori manje goriva nego u vožnji, oslobađa se manja količina toplinske energije, a rad u “leru” zbog lošijeg procesa izgaranja goriva dovodi do toga da se nesagoreno gorivo pretvara u uljni film i završava u karteru.

Današnje nove generacije motora imaju senzore koji otkrivaju niske temperature u motoru, a ako se odmah krene, svi dijelovi motora se počinju ravnomjernije zagrijavati. Tada se i dostizanje radne optimalne temperature motora tijekom ravnomjernijeg opterećenja odvija brže jer je i podmazivanje motora efikasnije jer je on na najkritičnijoj točki baš u prvim minutama rada.

Ipak i dalje ostaje pitanje, zašto se praksa zagrijavanja motora na mjestu zimi zadržala do danas? Nije ni to potpuno pogrešno, dapače. No, ne za automobile novijih generacija. Kod automobila starih dvadesetak godina i više, uvriježeno mišljenje kako je dobro nakon paljenja motora zimi ostaviti nekoliko minuta da radi kako bi se zagrijao i dalje vrijedi, prenosi Jutarnji. Kod starijih automobila čak je preporučljivo ostaviti ga da se zagrije mirno na mjestu, a kada se krene na vožnju poželjno se držati manjih brzina i okretaja sredine skale, pa kada motor dosegne radnu temperaturu možete početi voziti prema potrebi.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ramić podučavao Vukanovića kako se izgovara “Elhamdulillah”, pogledajte kako je to izgledalo

- Molim vas još jedan aplauz za veliku kapitulaciju velikih Srba i patriota – rekao je Vukanović Zanimljivo je bilo...

Možda vas zanima i ovo