Subota, 18 rujna, 2021

Toliko je kašljala da je slomila rebro: Žena došla u bolnicu s nesnosnim bolovima i ogromnom masnicom

Nemojte propustiti

Žena (66) iz Masačusetsa kašljala je toliko snažno da joj je od naprezanja puklo jedno rebro, stoji u novom izveštaju u naučnom časopisu “New England Journal of Medicine”.

Neimenovana gospođa potražila je ljekarsku pomoć nakon što se više od dvije nedelje borila sa suvim, neproduktivnim kašljem. Ljekarima se, osim toga, požalila na bol na desnoj strani tijela, gdje je imala masnicu koja se protezala od završetka rebara do kuka, piše “Dejli mejl”. Pregled CT-om otkrio je prelom na devetom rebru, zbog čega se pojavila masnica i zbog čega je trpila bolove, ali i hijatalnu herniju (protruziju gornjeg dela želuca u grudni koš kroz dijafragmu), koja je nastala kao posledica pucanja rebra.

Prva dijagnoza koju su ljekari postavili bio je grip, ali kako joj se stanje nije popravljalo, vratila se doktoru. Bila je pozitivna na veliki kašalj, infekciju disajnog sistema, premda se osam godina ranije vakcinisala protiv te bolesti.

Veliki kašalj, pertusis ili magareći kašalj zarazna je bakterijska infekcija pluća i disajnih puteva. Prvi simptomi su slični prehladi, poput curenja nosa, crvenila očiju, bola u grlu i lagano povišene temperature.

66-godišnjakinja je nakon dijagnoze dobila antibiotike, a poslije operacije se potpuno oporavila.

Vijest o ovom slučaju objavljena je u “New England Journal of Medicine” samo nekoliko dana nakon što su britanski ljekari upozorili da se ne blokira protok vazduha kroz usta i nos kod kijanja zbog slučaja 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta, pokušavajući da zaustavi kijanje. Suzdržavanjem je razderao meko tkivo u grlu zbog čega je došlo do rupture ždrela.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo