Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Toliko o brizi za svoj narod: Srpski zastupnici protiv novca za bolnice RS-a

Nemojte propustiti

Na nadležnim komisijama predstavnici iz RS-a bili su i protiv ovoga, što direktno ide na štetu građana entiteta Republike Srpske.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine počeo je sjednicu na kojoj bi trebalo biti razmatrano 48 tačka dnevnog reda. Zastupnici iz SNSD-a, SDS-a, Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije, DNS-a i PDP-a ranije su zauzeli stav da će blokirati odlučivanje u državnim institucijama sve dok se ne usvoji zakon kojim će biti izbačene strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić na dnevni red je stavio zahtjev zastupnika Dragan Mektića za razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu i to po hitnom postupku.

U Prijedlogu zakona predloženo je da mandat aktuelnim članovima VSTV-a BiH prestane s 15. junom 2020. godine, a da najkasnije do 8. juna 2020. godine pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTV-a provedu postupak izbora novih članova VSTV-a BiH.

Na dnevnom redu nalazi se i davanje saglasnosti za ratifikaciju Amandmana broj 3 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine (zajmoprimac), Republike Srpske i Evropske investicione banke (Banka) 5. oktobra 2011. u Luksemburgu i 25. oktobra 2011. u Sarajevu, s naknadnim izmjenama i dopunama s vremena na vrijeme /Bolnice RS.

Na nadležnim komisijama predstavnici iz RS-a bili su i protiv ovoga, što direktno ide na štetu građana entiteta Republike Srpske.

Zastupnici trebaju dati saglasnost i za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine (primalac) koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH i Republike Srpske (Republika Srpska) koju zastupa Ministarstvo finansija i Grada Gradiške (agencija za provođenje projekta) koju zastupa gradonačelnik i KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) u iznosu od 10.266.845,46 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška – faza 1 kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju Amandmana broj 1 na Ugovor o finansiranju zaključen između Bosne i Hercegovine (zajmoprimac), Republike Srpske i Evropske investicione banke (Banka) 27. decembra 2016. u Sarajevu i 29. decembra 2016. u Luksemburgu i Banja Luci /Bolnice RS – B.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Član CIK-a potvrdio: Političari koji budu negirali genocid će presudom automatski gubiti svoje fotelje

Da bi CIK reagirao i oduzeo mandate, zatvorska kazna predviđena sudskom presudom protiv onih koji negiraju genocid mora biti...

Možda vas zanima i ovo