Petak, 27 siječnja, 2023

Toliko trošimo za hranu: Ranka Mišić poručuje da najniža plata treba biti 1.000 KM

Nemojte propustiti

Ističe da je jedan od vodećih problema školovanje kadrova koji zbog trenutne situacije nisu u prilici da ostanu u zemlji.

Na konsultacijama sa mandatarom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem govorilo se o povećanju plate onima koji rade, kako u javnom, tako u privatnom sektoru – izjavila je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

– Na konsultacijama nam je bilo važno da mandatara upoznamo sa četiri važne stvari, a jedna od njih jeste konačno uređenje sistema plata u Srpskoj, kroz kolektivni ugovor – rekla je Mišićeva za RTRS.

Ističe da je jedan od vodećih problema školovanje kadrova koji zbog trenutne situacije nisu u prilici da ostanu u zemlji.

Кada je riječ o najnižoj plati, Mišićeva dodaje da bi iznos najniže plate trebao da iznosi onoliko koliko iznosi potrošačka prehrambena korpa, odnosno po njihovim procjenama, bar 1.000 КM.

Vlada RS donijela je set prijedlog o izmjenama zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama, kako bi se budžetlijama povećale plate za pet odsto. U ovoj godini su već tri puta povećavane plate.

– Ako kažemo povećanje, možemo govoriti o pokušaju djelovanja na inflaciju, kako bi očuvali kupovnu moć onih koji rade – ističe Mišićeva, dodajući važnost ublaživanja posljedica inflacije.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo