Subota, 27 studenoga, 2021

Tomašica otkriva tajne: Stiglo 40-tak DNK nalaza žrtava

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Tomašica kraj Prijedora, najveća masovna grobnica u Bosni i Hercegovini iz koje je do sada ekshumirano 435 žrtava agresije na tu zemlju, od toga 275 kompletnih tijela, nastavlja otkrivati svoje tajne.

Kako saznaje novinar Anadolu Agency (AA), do sada je stiglo 40-tak DNK nalaza koji se odnose na žrtve ekshumirane iz Tomašice.

DNK nalazi koji su pristigli iz laboratorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), a prema propisanoj proceduri, bit će proslijeđeni nadležnom tužiocu i vještaku sudske medicine.

Prema riječima dr Muje Begića iz Instituta za traženje nestalih BiH, šefa forenzičkog tima na terenu, potvrđuju se sve ranije pretpostavke istražitelja u vezi sa žrtvama ratnih zločina: ”Dobili smo nalazeza osobe iz Kozarca, nalaze iz Rizvanovića, Čarakovića, Zecova…”, kazao je Begić za AA, koji u interesu istrage ne želi govoriti o novim detaljima u slučaju ”Tomašica”.

Iako se Begić do završetka službene obdukcije ne želi izjašnjavati oko okolnosti smrti osoba čija su tijela bila u Tomašici, vjeruje se da je riječ o Bošnjacima i Hrvatima, žrtvama s područja Prijedora koje su ubijene tokom kampanje etičkog čišćenja u tom dijelu BiH 1992. Očekuje se, također, službena identifikacija žrtava u narednim sedmicama uz pomoć porodica ubijenih.

Haški sud osudio je 16 bosanskih Srba na ukupno 230 godina zatvora za zločine počinjene na području Prijedora. U BiH se još traga za više od 8.000 osoba ubijenih tokom agresije na tu zemlju. Najveća do sada otkrivena masovna grobnica je bila Crni Vrh u istočnoj Bosni, u kojoj je pronađeno 629 tijela.

Najveća masovna grobnica otkrivena je na osnovu informacija osoba srpske nacionalnosti. Na području Bosanske krajine do sada je otkrivena 131 masovna grobnica, od toga samo u Prijedoru i okolici 61 grobnica. Na području Prijedora bilo je 59 logora i drugih objekata za zatočenje. Utvrđeno je kako je na području Prijedora ubijeno oko 3.500 osoba mahom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

(Radiosarajevo.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo