Srijeda, 26 siječnja, 2022

Top 12 tehnoloških trendova koja je donijela prošla godina

Nemojte propustiti

Prošla godina bila iznimno dinamična i zanimljiva u tehnološkom svijetu – korisnici su se na ulicama i online izborili za slobodu interneta, broj korisnika Facebooka premašio je milijardu, dok je Apple postao najvrijednija kompanija u povijesti – usprkos tome što su cijelu godinu proveli na sudovima sa Samsungom i drugim kompanijama tužeći i braneći se od tužbi.

tehnologija-2012

Mobiteli koje koristimo imaju sve veće ekrane, Amazon i Google popularizirali su tablete s manjim ekranima, a ove su se godine na tržištu pojavili i novi Windowsi koji imaju podršku za ekrane osjetljive na dodir te veliki broj hibridnih računala koja se mogu koristiti i kao prijenosnici i kao tableti.

Pogledajte top 12 tehnoloških trendova i događaja koji su obilježili ovu godinu:

Korisnici odbranili internet – iako se buka oko raznih prijedloga zakona poput SOPA-e, CISPA-e i ACTA-e u zadnjih nekoliko mjeseci smirila, početkom godine milioni su bili zabrinuti za slobodu i budućnosti interneta. Mase su izašle na ulice, hakeri su rušili stranice, Wikipedia i druge poznate internetske stranice zamračile su svoje stranice kako bi pokazale što nas očekuje u slučaju pretjeranog nadzora interneta, a u znak prosvjeda članovi jedne stranke u poljskom parlamentu stavili su maske Guya Fawkesa. Internet je odbranjen – barem za sada.

Windows 8 i hibridna računala – tableti postaju sve popularniji i dijelu korisnika zamijenili su prijenosna računala, no jedan od problema s ovim uređajima jest što im nedostaje tipkovnica. Jedna od prvih kompanija koja je predstavila tablet s dodatnom tipkovnicom bio je Asus sa svojim Transformerom koji radi na Androidu, a nakon predstavljana Windowsa 8 brojne su kompanije predstavile zanimljive hibridne modele koji donose jednostavnost i mobilnost tableta te produktivnost prijenosnih računala.

Sve veći telefoni i manji tableti – do prije nekoliko godina većina ekrana na telefonima bila je manja od tri inča – s vremenom se dijagonala ekrana povećavala, a ove godine većina predstavljenih pametnih telefona (uz izuzetak nekih modela poput iPhonea 5 i HTC-a 8X) ima ekran od 4,5 i više inča, dok Galaxy Note 2 ima ekran od čak 5,5 inča. Situacija s tabletima je drugačija te su u trendu modeli s manjim ekranima, a tom je trendu morao popustiti i Apple predstavljanjem iPada mini.

Društvene mreže – kada se govori o društvenim mrežama, najčešće se spominju Facebook (koji ima više od milijardu korisnika) i Twitter (omiljeni alat slavnih osoba, glumaca, pjevača i sportaša), no milioni ljudi diljem svijeta koriste i Google+, uređuju i dijele slike putem Instagrama, odnosno ‘pinaju’ fotografije na Pinterestu. Broj korisnika ovih mreža u budućnosti će se i dalje povećavati.

Cyber napadi – nakon što se prije nekoliko godina pročulo za virus Stuxnet s kojim su Amerikanci i Izraelci napali iranska nuklearna postrojenja, ove godine otkriven je virus Flame s kojim je napadnut Iran i još neke zemlje Bliskog istoka. Hakeri sponzorirani od država, pretpostavlja se od Irana napali su i onesposobili računala plinskih i naftnih kompanija u Kataru i Saudijskoj Arabiji, a u septembru su napadnute američke banke. Čini se da cyber ratovi već traju, a njihovo razbuktavanje moglo bi izazvati pravu katastrofu.

Appleovi rekordi – mnogi su se pitali kakva je budućnost Applea nakon Stevea Jobsa i može li Tim Cook nastaviti voditi kompaniji u pravom smjeru, a ove smo godine dobili odgovor na to pitanje – može. Apple je tako u ovoj godini postao najvrijednija kompanija na svijetu, a s cijenom dionice većom od 700 dolara i tržišnom vrijednosti većom od 650 milijardi dolara postao je i najvrijednija kompanija u historiji– iako neki kažu da su, zbog inflacije, veću vrijednost imali Microsoft iz 1999. i IBM iz 1967.

Obračun s piratima – diskografske i filmske kompanije u 2012. godini odlučile su stati na kraj piratima pa je već u januaru ugašen Megaupload i uhićen Kim Dotcom, a nakon toga uslijedila su gašenja drugih servisa za dijeljenje datoteka, blokada pristupa The Pirate Bayju u Velikoj Britaniji, kao i najava da će u SAD-u pružatelji internetskih usluga slati obavijesti i upozorenja korisnicima koje grupe za zaštitu autorskih prava uhvate u skidanju piratskog sadržaja. Neki su pirati loše prošli na suđenjima pa je jedan Amerikanac kažnjen s najvećom kaznom zatvora do sada dosuđenom zbog piratstva (40 mjeseci), dok će jedan drugi korisnik zbog dijeljenja sadržaja morati platiti 1,5 milijuna dolara odštete.

Aplikacije – broj dostupnih i skinutih aplikacija ruši sve rekorde – osim na telefonima i tabletima, sve je više aplikacija dostupno i na pametnim televizorima, a i posljednja verzija Mac OS X-a, kao i Microsoftovih Windowsa dolaze s vlastitim trgovinama aplikacijama. Dodajmo da je u ovoj godini i Dnevni avaz predstavio vlastitu aplikaciju za Android i iOS koju je u samo dva mjeseca skinulo više od 50.000 korisnika.

Velike promjene u IT kompanijama – nedugo nakon što je predstavio operativne sisteme Windows 8 i Windows Phone 8 i time se pokazao kao jedan od glavnih osoba u Microsoftu, Steven Sinofski napustio je kompaniju i time šokirao IT svijet. Prije njega, iz Applea su objavili da iz kompanije odlazi Scott Forstall, jedna od najzaslužnijih osoba za razvoj operativnog sistema za iPhone i iPad, dok su svi u Yahoou pozdravili ‘čeličnu’ Marissu Mayer od koje očekuju da će ih izvući iz problema i ponovno vratiti na staze uspjeha.

Uspon i pad Anonymousa – mnogi su na ove internetske odmetnike, bezimene borce protiv korupcije, pohlepe bankara i nadzora raznih obavještajnih agencija i političara gledali sa simpatijama, iako se svi nisu slagali s njihovim metodama. No, u martu ove godine maske su pale i brojni su hakeri ostali šokirani kada su saznali da je jedan od njihovih vođa i vjerojatno najpoznatiji autoritet među Anonymousima cijelo vrijeme radio za FBI te je u zamku namamio i druge članove koji su završili u zatvoru. Usprkos uhićenjima, ideja Anonymousa živi i dalje, no njihove su se aktivnosti s vremenom ipak smanjile.

Tužbe – teško je nabrojati ko je sve ove godine tužio koga i iz kojih razloga. U centru velikog broja ovakvih slučajeva nalazi se Apple – bilo da su oni nekog tužili, bilo da su njih tužili, a ova je kompanija dosadašnji najveći pobjednik ‘patentnih ratova’ jer je u avgustu američki sud presudio da im zbog kršenja patenata Samsung mora platiti više od milijardu dolara. Osim s IT kompanijama, Apple je problema imao i, vjerovali ili ne, sa Švicarskim željeznicama kojima su morali platiti 21 milijun dolara jer su im – kopirali sat.

Sve ‘pametniji’ hardver – pametne telefone koristimo već godinama, a u posljednje vrijeme ‘pametni’ su postali i televizori – ove su godine tako predstavljeni televizori koji rade na Androidu i Google TV-u na kojima možemo koristiti aplikacije, koji prepoznaju naša lice i pokrete, a već duže vrijeme traju nagađanja oko televizora kojeg priprema Apple i kojeg bi mogli predstaviti tijekom sljedeće godine. Osim TV-a, Samsung i Nikon predstavili su i pametne fotoaparate koji rade na Googleovom Androidu.

(Avaz)

Više s weba

Izdvajamo

Austrijski “Heute”: Niko ne donosi više korone od Bosanaca

Dobra vijest je, piše Heute, što su se slučajevi zaraženih koronom među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih...

Možda vas zanima i ovo