Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Top 5 najskuplje hrane na svijetu

Nemojte propustiti

Ove namirnice uglavnom ne jedete svaki dan, čak štaviše, vjerovatno ih jedete rijetko ili nikad. Fine su i ukusne, ali koštaju da boli glava! No, zašto se pobliže ne upoznati s najskupljom hranom svijeta?

Jastog

61089492

Jastozi pripadaju porodici morskih rakova, koji svake godine američkoj ekonomiji donesu oko dvije milijarde dolara. Jastog se najčešće priprema tako da ga se živog ubaci u prokuhalu vodu. Meso je ukusno i fino, tako da u restoranima za kilogram uglavnom trebate izdvojiti oko 100 dolara.

Fugu

61089494

Vjerovatno ste već čuli o ubojitoj japanskoj ribi, čije meso ako nije dobro pripremljeno može dovesti do smrti. Sam proces spremanja  je vrlo skup, jer fugu mogu pripremati tek kuhari s posebnom dozvolom, koji prolaze rigoroznu obuku i kontrolu.

Šafran

61089493

Najskuplji začin na svijetu – cijena mu za kilogram prelazi 2500 dolara. To uopće nije čudno, s obzirom da za kilogram treba ubrati 150 do 200 hiljada  cvjetova! Cvjetovi su jarko žute boje i začin ima prilično gorak okus, ali kad jednom ofarba rižu…

Govedina Kobe

61089495

Prava Kobe govedina proizvodi se od mesa posebne vrste Vagiu goveda u Japanu. Način uzgoja ovih goveda i dan danas je tajna, ali po nekim tvrdnjama, daje im se pivo i žitarice što mesu daje poseban okus. Kilogram često prelazi i cijenu od 300 dolara!

Beluga kavijar

61089496

Najskuplja namirnica na svijetu, čija cijena prelazi 5000 dolara po kilogramu. Kavijar se dobija od ikre, tj. jajašca riba. Beluga se uglavnom služi na malom komadu tostiranog hljeba, jer je grijeh s ičim drugim kvariti taj božanstveni okus.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo