Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Toplije vrijeme izmamilo opasne gmazove: Zmije se primakle kućama, uhvaćene na hvataljku

Nemojte propustiti

Zmije su, kako kažu stručnjaci iz JU “Ekologija i bezbjednost”, u cijeloj Hercegovini već izmiljele po kamenjaru, gdje se sve češće susreću otrovnice poskoci i šarke, koje u ovo doba godine, nakon zimskog mirovanja, imaju u sebi najviše otrova.

Radnici Javne ustanove “Ekologija i bezbjednost” Trebinje su u maju, ispred i u objektima u prigradskim naseljima, uhvatili i na bezbjedan način uklonili tri zmije.

“Sve tri smo uhvatili na hvataljku koja služi za tu namjenu, jer su dvije bile poprilično dugačke i ničim se drugim nisu mogle uhvatiti zbog bojazni od ugriza. Sve smo nakon uklanjanja žive pustili u prirodu”, kaže Mišo Pamučina iz JU “Ekologija i bezbjednost”.

Upravo se čita:  "Volim ih kao da su mi djeca": Nedo (90) je najstariji ovčar u BiH koji čuva 100 ovaca

Jedna od ove tri zmije, dužine oko metar i po, već je bila ušla u prizemnu kuću u predgrađu Trebinja, druga je pronađena u blizini jedne trebinjske javne ustanove, dok je treća uklonjena takođe u blizini kuće.

Zmije su, kako kažu stručnjaci iz ove firme, u cijeloj Hercegovini već izmiljele po kamenjaru, gdje se sve češće susreću otrovnice poskoci i šarke, koje u ovo doba godine, nakon zimskog mirovanja, imaju u sebi najviše otrova.

Upravo se čita:  Vlada dala dozvolu za upošljavanje 46 radnika u Dom zdravlja KS

I trebinjski ljekari su uputili upozorenje građanima da budu na oprezu, naročito prilikom boravka u prirodi.

Direktorica Doma zdravlja u Trebinju Maja Mićunović kaže da je od početka godine zabilježen jedan ujed zmije te da imaju dovoljne količine seruma.

“Ujed se dogodio u martu, što je bilo neobično za to doba godine, a pacijent je zbrinut, dat mu je serum protiv ujeda zmija, potom je preventivno bio hospitalizovan u Bolnicu Trebinje i sve je završeno srećnim ishodom”, kazala je Mićunovićeva.

Napominjući da seruma ima dovoljno, za razliku od lani, kada su bile nestašice jer ga nije bilo moguće nabaviti, ona kaže da su se na vrijeme obezbijedili, s obzirom da to de ljeto, a u tom periodu se zabilježi i po nekoliko ujeda.

Upravo se čita:  Potresan status kćerke Nermina Nikšića: Kako djetetu objasniti da tetke više nema?

Ni to, međutim, nije mnogo, s obzirom na to da se takvih ujeda zabilježi maksimalno tri do četiri i da Bolnica Trebinje pokriva široku regiju koja je gotovo isključivo kraško područje.

Mićunovićeva dodaje da srećom dosad nije zabilježen nijedan ujed sa smrtnim ishodom.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo