Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Toplinski val prži Europu, u Španiji preko 40 stepeni: “Očekuje se jačanje”

Autor:Hina

Nemojte propustiti

Zbog opasnosti od požara vlasti su zatvorile poznati park prirode Sintru, zapadno od Lisabona, dok se živa u termometru popela na 43.1 stepen.

S temperaturama koje se u Španiji i Portugalu penju do 43 Celzijeva stepena, zapadna Europa je u utorak bila na udaru drugog toplinskog vala u jedva mjesec dana, što pogubno djeluje na tlo i ledenjake.

Sve češća pojava ovih fenomena izravna je posljedica klimatskih promjena, misle stručnjaci. “Novi toplinski val, drugi ove godine, stiže u zapadnu Europu. Zahvaća uglavnom Španjolsku i Portugal, ali se očekuje njegovo jačanje i širenje”, rekla je u Ženevi Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije.

U Španiji su temperature ponovno prešle granicu od 40 Celzijevih stupnjeva u velikom dijelu zapadne polovine zemlje, napose na područjima gdje su temperature inače umjerene.

U Cordobi na jugu izmjerena su 43.3 stupnja, a u Ribadaviji na sjeverozapadu 43.5, objavila je meteorološka služba Aemet. U Meridi na jugoistoku bilo je naravno još toplije: 43.9. Vrhunac ovog vala potrajat će do četvrtka. Zbog iznimno visokih temperatura diljem zemlje je buknulo nekoliko požara, a u onom u Estremaduri, na zapadu, izgorjelo je 2500 hektara raslinja.

U Portugalu evakuirana sela

U Portugalu, gdje su za vikend buknuli požari u središtu zemlje, vrućina i jak vjetar ponovo su razbuktali požare u utorak, pa je nekoliko sela evakuirano i mobilizirano je više od tisuću vatrogasaca. Vatra je zaprijetila mjestima u općinama Leiriji, Pombalu, Ouremu i Alvaiazereu, stotinjak kilometara sjeverno od Lisabona.

Zbog opasnosti od požara vlasti su zatvorile poznati park prirode Sintru, zapadno od Lisabona, dok se živa u termometru popela na 43.1 stepen.

U Francuskoj će ova velika vrućina potrajati bar do početka idućeg tjedna, a temperature su se u utorak kretale od 36 do 38, pa i 39 stupnjeva na atlantskoj obali, na jugozapadu zemlje i u dolini Rhone.

Očekuje se da će se visoke temperature zatim proširiti na druge dijelove zapadne i srednje Europe.

U Velikoj Britaniji meteorološka služba Met Office izdala je narančasto upozorenje zbog dolaska vala “ekstremne vrućine” od nedjelje s temperaturama koje mogu premašiti 35 stupnjeva. Britancima je upućen poziv da štede svaku kap vode i da zagrijavaju samo onu količinu koja je potrebna za šalicu čaja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo