Nedjelja, 11 travnja, 2021

Toplotni talas koji je poharao Evropu stiže i do Balkana: Na Jadranu od naredne sedmice temperature blizu 40 stepeni…

Nemojte propustiti

Ako tek planirate odmor i namjeravate krenuti ka Jadranu, ova vremenska prognoza će vas obradovati. Ipak, meteorolozi upozoravaju na posljedice od drastičnih promjena temperatura

Meteorološka stranica Severe Weather Europe javlja kako su jučer zabilježene temperature između 35 i 38°C u dijelovima srednje i zapadne Europe, a dodaju i kako danas stiže osvježenje koje će biti samo privremeno. Naime, očekuju se grmljavinska nevremena u Francuskoj i zemljama Beneluxa, a iako će ono sniziti temperature, njihov porast očekuje se već u nedjelju, piše Index.hr

DHMZ: Toplinski val počinje u nedjelju

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda su za Index potvrdili da će toplinski val zahvatiti Hrvatsku u nedjelju.

– Toplinski val prvo će stići na Jadran, odnosno na sjeverni Jadran, a dnevne temperature će se kretati oko 34 stupnja. To će se nastaviti i u ponedjeljak, a zahvatit će i unutrašnjost zemlje jer će noći biti vrlo tople – rekla je dežurna prognostičarka DHMZ-a.

Noć s ponedjeljka na utorak također će biti topla, pa će se tako toplinski val nastaviti i u utorak, kako na Jadranu tako i unutrašnjosti, poručili su iz DHMZ-a.

U ponedjeljak i utorak će danju biti vruće i vrlo vruće, a u utorak će vrućine biti posebno izražene u Dalmaciji. Glavni razlog za toplinski val leži upravo u toplim noćima, kako one s nedjelje na ponedjeljak, tako i one s ponedjeljka na utorak.

Iako će se Njemačka i Francuska rashladiti danas i sutra, već od nedjelje Severe Weather Europe predviđa temperature do 33°C.

Toplinski udar stiže i do Balkanskog poluotoka

Severe Weather Europe govori i o temperaturama početkom sljedećeg tjedna i dodaje kako će se oko Mediterana povisiti temperaturne vrijednosti te kako će već u ponedjeljak temperature od sjeveroistočne Francuske preko Italije do zapadnog Balkana dosezati vrijednosti od 36 do 39°C.

Prognoziraju kako se najviše temperature očekuju na obali Hrvatske.

Zaključuju kako s početkom kolovoza dolazi do značajnog povećanja temperatura te kako je jako vruće vrijeme vrlo vjerojatno u zapadnoj, jugoistočnoj i središnjoj Europi.

Upozorenje od toplinskog vala izdao i DHMZ

Osim Severe Weather Europe, na toplinske valove upozorava i DHMZ koji je izdao žuto upozorenje već od nedjelje.

U nedjelju je žuto upozorenje na snazi samo za područje Rijeke, dok je od ponedjeljka na snazi za cijelu zemlju. Žuto upozorenje označava umjerenu opasnost od toplinskog vala.

I dok je u nedjelju za cijelu zemlju na snazi žuto upozorenje, od ponedjeljka je za Rijeku, Split i Dubrovnik izdano narančasto upozorenje koje označava veliku opasnost od toplinskih valova, što se pak poklapa s predviđanjima Severe Weather Europe.

“Moramo napomenuti da se taj izračun radi svaki dan i stoga ne možemo biti 100 posto sigurni. Prognoza se može lako promijeniti jer je atmosfera dinamičan sustav koji je podložan promjenama”, poručuju iz DHMZ-a.

Danas je najtoplije bilo u Francuskoj i zemljama Beneluxa

Severe Weather Europe javlja kako danas najtoplije bilo na sjeveroistoku Njemačke te u zemljama Beneluxa, gdje su se temperature kretale od 37 do 39°C.

U Velikoj Britaniji su pak zabilježene temperature do 35°C, što su najviše vrijednosti zabilježene u toj zemlji ovoga ljeta.

Temperature su porasle i u Španjolskoj i Portugalu, a temperaturne vrijednosti u istočnoj Španjolskoj približile su se 40°C. U nedjelju će temperature postepeno rasti i na sjeveru Europe. Jako toplo vrijeme očekuje se i u Skandinaviji, gdje će temperature lokalno dosezati i do 33°C.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dragan Mioković raskovao Ljubišu Ćosića: “Šu*** iz ulice Draže Mihailovića i s Mladićevim posterom…”

Ne stišavaju se reakcije na zahtjev gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića koji je jučer tražio od Grada Sarajeva i...

Možda vas zanima i ovo