Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Toplotni udar u BiH: Ulice puste, kupališta prepuna, na asfaltu prže jaja

Nemojte propustiti

Ulice bh. gradova danas su zbog paklenih vrućina bile puste, ali su zato kupališta širom BiH vrvila od kupača.

Banjaluka je u 14 časova izgledala kao grad duhova, tako da smo u centru, u Gospodskoj ulici i na Trgu Krajine, šetače mogli da izbrojimo na prste, što ne čudi ako se u obzir uzme da smo tada izmjerili temperaturu od 43 stepena Celzijusova.

“Jako je vruće, ali izdržavam. Pijem dosta tečnosti, onoliko koliko to organizam traži tokom ove sparine”, kaže Gospova Radovanović, penzionerka iz Banjaluke, koju smo sreli na Trgu Krajine.

Njeni sugrađani, grupa studenata, koji su se kretali žurnim koracima, ispričali su nam da teško uspijevaju da se izbore sa paklenim vrućinama.

“Ma, samo na bazen da stignemo, da uskočimo u vodu. Ovo je nepodnošljivo, odosmo na kupanje”, rekli su nam ti studenti.

6183406afe457a69dff67addeaa579e1
Foto: Nezavisne novine

Ulicama Banjaluke, prema pisanju Nezavisnih novina, u kojima inače tokom vožnje srećete desetine vozila, danas se mogao vidjeti samo pokoji automobil, a slično je stanje bilo i u drugim bh.  gradovima.

Pogotovo su se termometri usijali u Hercegovini, koja je tradicionalno najtoplija, a u Mostaru je već u 11 časova izmjeren 41 stepen!

9015d025a0df513c38f0df5c200e7190Kako će slično vrijeme biti i danas, savjetuje  se da izbjegavate direktno izlaganje suncu, jer oni koji ove preporuke nisu pratili već su napunili ambulante bh. zdravstvenih ustanova.

I Savez sindikata RS pozvao je poslodavce čiji radnici rade na otvorenom da zbog ljetnih vrućina, koje prelaze 40 stepeni Celzijusovih, izvrše preraspodjelu radnog vremena ili na drugi način organizuju proces rada kako bi sačuvali zdravlje i živote svojih radnika.

Sindikalci su podsjetili da su vremenskom prognozom u narednih sedam dana predviđene tropske temperature, kao i visok stepen UV zračenja, što će narušiti zdravlje i psihofizičke sposobnosi radnika ukoliko budu radili na otvorenom, kao i radnika koji rade u halama gdje proces proizvodnje zahtijeva visoke temperature.

Osim što je teško radnicima, u zahvalnoj situaciji nisu ni putnici, koji su danas “ključali” u vozilima, a pogotovo su u lošoj poziciji bili oni u kolonama, jer je na nekim graničnim prelazima zadržavanje bilo i do 60 minuta.

Gračanlije su se danas, kako bi dokazale da u njihovom gradu vlada nepodnošljiva vrućina, dosjetile da na vrelom asfaltu isprže kokošija jaja.

acbe6d17cc777a5ae9228e87ff49e2c0U tome su i uspjele, s tim što je vreo  kolovoz “popio” bjelance, dok je žumanjac potpuno ispečen, što je bilo zanimljivo za brojne građane koji ovako nešto ranije nisu vidjeli.

Iz AMS RS vozačima su savjetovali da zbog veoma visoke dnevne temperature prave što češće pauze tokom vožnje, a ova preporuka važi i za danas, dok je za sutra najavljeno osvježenje.

U iščekivanju osvježenja treba znati da su biometeorološke prilike za danas nepovoljne. Visoke temperature i sparina tokom dana kod osjetljivih osoba će uzrokovati probleme sa snom, tegobe poput malaksalosti, glavobolje, nervoze i dekoncentracije, te zato sprovodite mjere zaštite od vrućine.
“Akvana” bilježi rekorde

Dijana Vrhovac, portparol “Akvane” u Banjaluci, kaže da je na bazenima dnevno oko 2.000 posjetilaca, te da se u narednim danima očekuje još više gostiju.

“Tropske vrućine koje su zahvatile Banjaluku i okolinu uveliko su povećale broj posjetilaca na bazenima. U ranijem periodu posjeta nije bila tolika, jer je bilo malo sunčanih dana, ali sada smo zadovoljni”, kaže ona.

Zaposleni u JP “Akvana” u narednom periodu očekuju i novog direktora. Umjesto dosadašnjeg Rajka Radovanovića, na stolicu direktora trebalo bi, kako saznajemo, da sjedne Vedran Mitrović.

Kako se zaštititi

Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.
Sklonite se u najhladniju prostoriju vašeg stana.
Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala.
Važno je piti dovoljno tečnosti, posebno vode.
Ako osjetite tegobe, tražite pomoć ljekara.

Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

Zvanične temperature u 15 sati

Mostar – 39

Zenica, Bihać – 38

Banjaluka, Sanski Most – 37

Tuzla, Bugojno – 36

Sarajevo – 35

(Napomena: iznosi su u stepenima Celzijusovim, mjereni u hladu)

(Nezavisne novine)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo