Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Toplotni val zahvatio Aljasku, izmjereno 35,5 stepeni!

Nemojte propustiti

Prosječna temperatura sredinom juna kreće se od 16 do 20 stepeni, a prije samo mjesec dana je padao snijeg

alaska-zatopljenjeNajsjeverniju američku državu Aljasku zahvatio je topli val s gotovo rekordnim temperaturama, ali nisu svi stanovnici s oduševljenjem dočekali neuobičajeno toplo vrijeme. U najvećem gradu na Aljasci Anchorageu zabilježeno je 26 stupnjeva Celzijusa.

Prosječna temperatura sredinom juna u tom gradu, gdje samo poneka kuća ima klimu, kreće se od 16 do 20 stupnjeva, a prije samo mjesec dana je padao snijeg. U drugim dijelovima Aljaški bilo je još toplije. U malom mjestu Talkitna na sjeveru izmjereno je rekornih 35,5 stepeni, a blizu tog grada je nezvanično zabilježno 36,6 stepeni, što je najviša temperatura ikad izmjerena na Aljasci, 1969. godine.

Direkotr online meteorološke službe Veder Andergraund Jeff Mesters izjavio je da je ovo najtopliji val koji je zahvatio Aljasku od 1969. godine. Mnogi stanovnici iskoristili su ovakvo vrijeme za kupanje i sunčanje na jezerima, dok se neki žale da je pretoplo i da nisu navikli na tako visoke temperature.

(Kurir)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo