Četvrtak, 21 listopada, 2021

Toplotni val zahvatio Aljasku, izmjereno 35,5 stepeni!

Nemojte propustiti

Prosječna temperatura sredinom juna kreće se od 16 do 20 stepeni, a prije samo mjesec dana je padao snijeg

alaska-zatopljenjeNajsjeverniju američku državu Aljasku zahvatio je topli val s gotovo rekordnim temperaturama, ali nisu svi stanovnici s oduševljenjem dočekali neuobičajeno toplo vrijeme. U najvećem gradu na Aljasci Anchorageu zabilježeno je 26 stupnjeva Celzijusa.

Prosječna temperatura sredinom juna u tom gradu, gdje samo poneka kuća ima klimu, kreće se od 16 do 20 stupnjeva, a prije samo mjesec dana je padao snijeg. U drugim dijelovima Aljaški bilo je još toplije. U malom mjestu Talkitna na sjeveru izmjereno je rekornih 35,5 stepeni, a blizu tog grada je nezvanično zabilježno 36,6 stepeni, što je najviša temperatura ikad izmjerena na Aljasci, 1969. godine.

Direkotr online meteorološke službe Veder Andergraund Jeff Mesters izjavio je da je ovo najtopliji val koji je zahvatio Aljasku od 1969. godine. Mnogi stanovnici iskoristili su ovakvo vrijeme za kupanje i sunčanje na jezerima, dok se neki žale da je pretoplo i da nisu navikli na tako visoke temperature.

(Kurir)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo