Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Tornada, snijeg i kiše: Zemlju pogodio snažni interplanetarni udarni val sa Sunca

Nemojte propustiti

Nešto nije u redu. Prije dva dana je započela čudna geo-magnetska oluja čiji se uzroci uopšte ne mogu ni naslutiti. Zbog do sada neviđenog slučaja, naučnici nagađaju šta li se sve događa u našem neposrednom planetarnom okruženju.

solarna-olujaPrije nepunih 48 sati Zemlju je pogodio interplanetarni udarni val koji je prouzrokovao geo-magnetnu oluju klase G1 (Kp 5).

NOAA izvještava kako uz G1 geo-magnetske oluje mogu nastati slabe fluktuacije u električnim mrežama što pak može uzrokovati nestanak struje, smetnje na satelitima te također može omesti migracije životinja.

Uz ovakve događaje su uobičajene aurore na subpolarne i polarnim područjima.

Uzrok takvog stanja je nepoznat, neki naučnici smatraju kako je Sunce, možda, krivac zbog neuočenih koronarnih masovnih izbačaja solarne plazme, ali SOHO i slični sateliti koji orbitiraju oko naše zvijezde nisu primijetili baš ništa.

Zbog udara “nepoznatih i neidentifikovanih valova” nastala su neobična polarna svjetla koja se na sjevernoj hemisferi mogu vidjeti čak do Colorada, Marylanda, Iowe i Nebraske u SAD-u.

Stranica TESIS je objavila kako smo od preksinoć do danas imali priliku da iskusimo geo-magnetnu oluju G2 razine (Kp 6). Po NOAA-inoj skali, G2 su umjerene geo-magnetske oluje koje mogu prouzrokovati pad voltaže u dalekovodima koji se nalaze u polarnim i sub – polarnim dijelovima naše planete.

Takvi događaji iziskuju korekcije u orijentaciji i funkciji satelita, a polarna svjetla se mogu vidjeti čak do New Yorka i Idaha u SAD-u.

Na web stranici Spaceweather, stoji kako se i danas primjećuju poremećaji u EM omotaču Zemlje, te da večeras imamo čak 40 posto šanse za nove geo-magnetske oluje.
S obzirom da se radi o neobičnoj pojavi, nepoznatog porijekla, polarno svjetlo je imalo neuobičajeno ljubičastu boju, za razliku od standardne zelenkasto-žute boje koja se inače može vidjeti u slučaju CME-a nastalih na Suncu.

U isto vrijeme, većina planeta je prekrivena gustim oblacima, a svjedoci smo hladnog i vlažnog vremena s brojnim tornadima, jakim olujama i neobičnim snježnim padavinama koje začuđuju klimatologa.

(Vestinet.rs)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo