Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Tornado u Oklahoma Cityju odnio najmanje 90 života

Nemojte propustiti

Najmanje 91 osoba, među kojima je 20 djece, poginulo je kada je veliki tornado zahvatio predgrađe Oklahoma Cityja, saopštili su danas američki zvaničnici.

oklahoma 2105Najteže je pogođen okrug Moore, južno od gradskog jezgra, gdje je vjetar brzine 200 kilometara na sat sravnio sa zemljom veliki broj kuća i nekoliko škola. U bolnicama je zbrinuto oko 120 ljudi.

Predsjednik SAD Barack Obama proglasio je vanredno stanje u državi Oklahomi, prenio je BBC.

U toku je intenzivno traganje za preživjelima i raščišćavanje terena.

Moor, predgrađe sa oko 55.000 stanovnika, bilo je pogođeno veoma snažnom olujom i prije 14 godina, kada je tornado prošao sličnom putanjom, ali je tada bilo manje žrtava.

Mnoge povrijeđene osobe su u kritičnom stanju, pa su vlasti upozorile da bi konačan broj žrtava mogao da bude još veći.

Osnovna škola “Plaza tauers” direktno je pogođena, a oluja je odnijela krov i oborila sve zidove. Policijski zvaničnici kažu da se više od 20 djece vode kao nestala i da su neka tijela već pronađena.

Oštećena je još jedna osnovna škola, ali su nastavnici kasnije izveli djecu na bezbjednu lokaciju.

U operaciji potrage za preživjelima učestvuje i oko 200 pripadnika Nacionalne garde iz Oklahome.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prva zvanična prognoza za ljeto i upozorenje; Meteorolog Nedim Sladić tvrdi: Mogli bismo se i zaželjeti, glavnina poremećaja daleko je od juga

Zvanični sezonski pregled ljeta prokomentarisao je meteorolog Nove BiH, Nedim Sladić, kaže da bismo ovog ljeta mogli poželjeti padavine. Meteorološki...

Možda vas zanima i ovo