Petak, 27 siječnja, 2023

Totalna besparica – Srbi radije idu na robiju, nego da plate kaznu!

Nemojte propustiti

Broj onih koji u Srbiji nemaju novca da plate prekršajne kazne, već se odlučuju za zatvor – u dramatičnom je porastu. U Srbiji ih ubjedljivo najviše ima u Beogradu, ali i u Nišu i Novom Sadu.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Tako je sa 12.324 zamjene novčanih kazni za rešetke u 2011., u glavnom gradu Srbije, ovaj broj lane porastao na čak 14.309.
Rijetko ko piše zvanični zahtjev da mu se novčana kazna zamijeni zatvorskom, ali pošto ne plate u roku od 15 dana, sudija je prinuđen da sam preinači presudu, objašnjava predsjednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović.

Zatvorski kazan obično biraju osuđeni zbog saobraćajnih prekršaja. Oni koji nemaju da plate, automatski idu u zatvor.
Koliko košta dan u zatvoru

Jedan zatvorski dan košta 1.000 dinara (oko 20 KM), a u ćeliji je moguće najduže provesti dva mjeseca u zamjenu za dug od 60.000 dinara (oko 1.200 KM). Ako je dug veći, ostatak će biti prinudno naplaćen pljenidbom imovine.

Građani Srbije najčešće biraju zatvor zbog iznosa od 30.000 do 50.000 dinara.
(Novosti.rs)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Benjamin nije prijavio šest kutija Marlbora pa dobio 540 eura kazne: Hrvati žestoko kaznili vozača iz Bosne i Hercegovine

Iz Carinske uprave Republike Hrvatske potvrdili su navedeni prekršaj te obrazložili nalog koji je uručen bh. vozaču Redakciji portala Crna-Hronika...

Možda vas zanima i ovo