Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske unije. Probitno je bilo najavljeno da će prve doze stići početkom februara, ali za to još nema potvrde.

Nakon što su entiteti i Brčko distrikt iskazali potrebe za direktnom nabavkom vakcina protiv koronavirusa, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine obratilo se proizvođačima. Šta dalje? Koja će institucija biti nadležna za koji dio posla? Odgovora, ukratko – nema, javlja BHRT.

Ministarstvo civilnih poslova je zahtjeve entiteta i Brčko distrikta proslijedilo predstavništvu Pfizera u BiH i ambasadama Rusije i Kine u BiH. Tražili su i informacije o cijenama, uslovima, dinamici isporuke, te podatke o skladištenju i primjeni. Entitetska ministarstva zdravstva bi trebalo da koordinišu aktivnostima nabavke, a zavodi za javno zdravstvo da nabavljaju vakcine. Nakon toga slijedi registracija koju radi Agencija za lijekove BiH. Sve ovo je isključivo teorija. U praksi – malo toga se zna. U Republici Srpskoj, glavni akter direktne nabavke je Institut za javno zdravstvo.

“Institut za javno zdravstvo je kroz zakon, odnosno Pravilnik, definisan kao ustanova koja vrši nabavku, distribuciju i skladištenje samih vakcina. U skladu s tim se i ponašamo. Agencija za lijekove je zadužena da prati onaj dio zakonske regulative kada govorimo o samim lijekovima, odnosno ispunjenju zakonskih akata kada govorimo o distributeru, šta on mora ispunjavati da bude upisan u registar veleprometnika”, kaže direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Entiteti i Brčko Distrikt spisak potreba za ukupno 578.000 doza Pfizerove, ruske i kineske vakcine dostavili su Ministarstvu civilnih poslova. Brčko će u budžetu za narednu godinu za vakcine planirati oko milion maraka. Preko Kovaks mehanizma već su avansno uplatili 550 hiljada maraka, za naručenih 32.000 doza.

– Usvojili smo plan vakcinacije, a između ostalog odlukom Vlade naloženo je našoj JZU Zdravstveni centar Brčko, da za potrebe naše lokalne zajednice izvrši distribuciju odnosno davanje vakcina, ističe Sead Šadić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta.

Vlada Federacije BiH planirala je 14 miliona maraka za nabavku vakcina direktnim putem. Planom vakcinacije obuhvatili su 200 hiljada građana. Ko će rukovoditi procesom, u Ministarstvu zdravstva ne preciziraju. Prstom upiru na resor Ankice Gudeljević.

– Federalno Ministarstvo zdravstva je dostavilo potrebe za nabavkom još 400 hiljada doza vakcina izvan onih koje su već naručene, kaže portparol Ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Perišić.

Više detalja pokušali smo da dobijemo od ministrice Gudeljević, kao i odgovore na to šta je sa javnim pozivom za distributera vakcina. Iz njenog kabineta nam je poručeno da ministrica nema vremena za informacije o vakcini.

U javnom pozivu piše da davalac usluga mora posjedovati dozvolu za uvoz i promet od Agencije za lijekove BiH. Traže direktnu isporuku od ulaska u Bosnu i Hercegovinu do centara za vakcinaciju, a ponude su mogle da se dostave do 21. januara.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske unije. Probitno je bilo najavljeno da će prve doze stići početkom februara, ali za to još nema potvrde.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo