Subota, 31 srpnja, 2021

Totalni rat u Siriji: Saudijska Arabija poslala 500 “ubica tenkova” pobunjenicima

Nemojte propustiti

U Siriji, otkako su se Iran i Rusija umiješali u sukob u Siriji i stali na stranu režima Bašara al-Asada, započeo je totalni rat u kojem je Saudijska Arabija odlučila da povisi ulog.

S obzirom da je Asadova vojska, potpomognuta ruskim vazdušnim udarima, počela ozbiljno da napreduje, Saudijska Arabija je odlučila da to napredovanje proba zaustaviti.

Jedno od najboljih protivtenkovskih oružja, američki prenosni protivtenkovski raketni sistem TOW, poslat je pobunjeničkoj vojsci u Siriji.

Pošiljku je ove sedmice poslala Saudijska Arabija, tu informaciju je otkrio jedan od zvaničnika te zemlje, a prenio Business Insider.

Riječ je o 500 protivtenkovskih raketnih sistema TOW, koji su došli u ruke FSA – protivnika režima Bašara al-Asada, s ciljem da zaustavi napredovanje njegovih oklopnih jedinica.

678307_1_ff

“500 TOW-a nije mala brojka. Ipak, ne mislim da će to biti revolucionaran događaj, ali će svakako povećati osipanje režimskih oklopnih jedinica, pa će time i otežati njihovo napredovanje”, ističe Džefri Vajt sa Instituta u Washingtonu.

U četvrtak je FSA na području grada Hame izveo “masakr Asadovih tenkova”, nakon što je sirijska vlada pokrenula veliku ofanzivu na tom području. U tom napadu FSA je uništila više od 15 oklopnih vozila i tenkova Asadove vojske.

Međutim, iako 500 TOW sistema predstavlja veliko pojačanje za pobunjenike, također predstavlja i opasnost jer su postali legitimna meta ruskim avionima koji sve protivnike Asadovog režima svrstavaju u red terorista.

Zbog ovoga su Sjedinje Američke Države razmišljala da pobunjenicima pošalju i prenosni protivvazdušni sistem MANPAD, ali su odustali od te ideje, jer bi on vema lako mogao da završi u rukama ili al-Kaide ili Islamske države, a time bi avioni Koalicije koji bombarduju Asadove položaje bili izloženi nepotrebnim rizicima. Osim toga, takav potez bi mogao dodatno da naruši ionako zategnute odnose sa Rusijom.

“Ali, kad bi to učinila samo Saudijska Arabija, to bi već bila druga priča”, smatra Vajt.

Šta je TOW sistem?

TOW predstavlja platformu sa koje se lansira navođena raketa, koja može teško da oštetiti bilo koji tenk ili oklopno vozilo koje koristi Asadova vojska.

Za razliku od ručnih bacača (RPG sistema), može da se koristiti s puno veće udaljenosti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo