Petak, 21 siječnja, 2022

Toyota plaća 17,35 miliona dolara zbog povrede propisa

Nemojte propustiti

Sjedinjene Države kaznile su japanskog proizvođača automobila “Toyotu” sa 17,35 miliona dolara, jer je presporo obavijestio vlasti o problemu bezbjednosti kod nekih od svojih modela, saopštila je Američka agencija za bezbjednost saobraćaja na autoputevima.

toyotaAgencija navodi da je to najveća moguća kazna za prekršaj propisa koji se odnosi na povlačenje vozila iz saobraćaja radi vanredne popravke.

U pitanju je tepih koji može da se izgužva i zaglavi papučicu za gas, što je bio uzrok desetine saobraćajnih nesreća sa smrtonosnim posljedicama 2009. godine, kada su u “Toyoti” zamijenili tepihe u automobilima.

Agencija navodi da je taj problem na modelima “Leksus” ponovo otkrila početkom 2012. godine, a “Tojotu”, koja proizvodi ove luksuzne automobile, je kontaktirala u maju. Proizvođač je odgovorio mjesec dana kasnije, nakon što je obaviješten o 63 nesreće “Leksusa” iz 2009. godine.

“Toyota” je tako prekršila američki zakon koji zahtijeva da proizvođač u roku od pet radnih dana obavijesti Agenciju o postojanju bezbjednosnog problema i da smjesta pozove vlasnike vozila na popravku.

“Toyota” je tek krajem juna pozvala vlasnike 154.000 limuzina marke “Leskus” u SAD da ih dovezu u servis radi zamjene tepiha koji može da se izgužva i zaglavi papučicu za gas.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo