Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Toyota plaća 17,35 miliona dolara zbog povrede propisa

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Sjedinjene Države kaznile su japanskog proizvođača automobila “Toyotu” sa 17,35 miliona dolara, jer je presporo obavijestio vlasti o problemu bezbjednosti kod nekih od svojih modela, saopštila je Američka agencija za bezbjednost saobraćaja na autoputevima.

toyotaAgencija navodi da je to najveća moguća kazna za prekršaj propisa koji se odnosi na povlačenje vozila iz saobraćaja radi vanredne popravke.

U pitanju je tepih koji može da se izgužva i zaglavi papučicu za gas, što je bio uzrok desetine saobraćajnih nesreća sa smrtonosnim posljedicama 2009. godine, kada su u “Toyoti” zamijenili tepihe u automobilima.

Agencija navodi da je taj problem na modelima “Leksus” ponovo otkrila početkom 2012. godine, a “Tojotu”, koja proizvodi ove luksuzne automobile, je kontaktirala u maju. Proizvođač je odgovorio mjesec dana kasnije, nakon što je obaviješten o 63 nesreće “Leksusa” iz 2009. godine.

“Toyota” je tako prekršila američki zakon koji zahtijeva da proizvođač u roku od pet radnih dana obavijesti Agenciju o postojanju bezbjednosnog problema i da smjesta pozove vlasnike vozila na popravku.

“Toyota” je tek krajem juna pozvala vlasnike 154.000 limuzina marke “Leskus” u SAD da ih dovezu u servis radi zamjene tepiha koji može da se izgužva i zaglavi papučicu za gas.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo