Subota, 19 lipnja, 2021

Traži se pomoć njemačke vlade za rješavanje problema djece iz Konjević-Polja

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Njemačka vlada i ured kancelarke Angele Merkel upoznati su s problemom djece iz Konjević-Polja, kojoj je onemogućeno učenje na maternjem jeziku, te traže da se za njih ubrzo nađe rješenje, odnosno da se sve strane okrenu pragmatizmu i kompromisima, piše današnji Dnevni Avaz.

Ovo je, u najkraćem, odgovor ureda njemačke kancelarke na pismo Bosanskog akademskog kruga (BAK) u Minhenu, na čijem je čelu dr. Bisera Suljić-Boškailo, a koji je zatražio pomoć u rješavanja problema djece iz Konjević-Polja.

U odgovoru, odaslanom putem Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, između ostalog se navodi i da je njemačkoj vladi veoma stalo do ljudskih prava, a posebno prava manjina, zbog čega s velikom pažnjom i saradnji s internacionalnim partnerima prati stanje u BiH te kroz savjete i brojne projekte čini sve kako bi se situacija popravila.

“Generalno nam je stalo da djeca u Konjević-Polju što je moguće prije pođu u školu. OSCE je u intenzivnom kontaktu, s resornim ministarstvom RS. Uvjereni smo da je, na osnovu razgovora koje smo imali s predstavnicima Ambasade Njemačke u BiH, moguće doći do rješenja” kaže se u pismu ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Suljić-Boškailo kazala je za Avaz da će se BAK i dalje boriti da svako dijete u BiH bude sretno zato što ide u školu.

(Radiosarajevo.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo