Petak, 24 ožujka, 2023

Treba li i u Bosni i Hercegovini bakšiš biti uračunat na fiskalnom računu?

Autor:BHRT

Nemojte propustiti

Konobari vjeruju da narednih nekoliko godina ta inicijativa neće zaživjeti na ovim prostorima. Za njih je prihvatljiv američki model.

Udruženje ugostitelja i hotelijera u Republici Srpskoj “HoReCa” podržava inicijativu Hrvatske i Srbije da kroz zakonsko rješenje konobarski bakšiš bude uračunat na fiskalnom računu. Zalažu se da određen procenat bakšiša bude neoporezovan.

Želimo samo da se definiše zakonska mogućnost ostavljanja bakšiša konobaru prilikom kartičnog plaćanja. Bakšiš se trenutno nalazi u sivoj zoni za poslodavce, kažu u Udruženju ugostitelja “HoReCa”. Smatraju da do 10 posto bakšiša ne treba biti oporezovano, javlja BHRT.

“Ako neki gost ostavi preko kartice, konobar to namiri preko gotovog novca i na kraju smjene poravna. Ako bismo čitav pazar imali preko kartičnog plaćanja i gosti ostavljali bakšiš na kartici dolazimo do problema kako će konobar da naplati taj baksis”, navodi Goran Kurtinović iz Udruženja ugostitelja i hotelijera RS “HoReCa”.

U Udruženju ugostitelja RS kažu da nije samo bakšiš u sivoj zoni, već i plate konobara. Predsjednik ovog Udruženja ocjenjuje da bakšiš treba ostati stvar individualne volje gosta. Ukoliko je zadovoljan uslugom, obično počasti konobara sa 10 do 20 odsto od iznosa računa. Podržava, kaže, samo ako se na bakšiš ne plaća PDV i ako je određeni iznos neoporezovan.

“To apsolutno znači da ukoliko konobar dobije bakšiš od 10 maraka, država će mu uzeti 1,7 maraka. Suština je da država treba da podstiče bavljenje ugostiteljstvom, a ne zavlačenje ruke u plitki džep ugostitelja”, ističe Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja Republike Srpske.

Konobari vjeruju da narednih nekoliko godina ta inicijativa neće zaživjeti na ovim prostorima. Za njih je prihvatljiv američki model.

“Da li da neki obavezan bakšiš bude uračunat u cijenu, pa postoji mogućnost ostavljanja gdje će se na računu napisati cifra koja se želi platiti i da se to dalje kroz kasu provlači”, kaže Nikola Morača, konobar.

Neki od građana smatraju da nije dobro da bakšiš uđe u fiskalni račun. Smatraju da će u tom slučaju konobari biti na gubitku.

Poslodavci u Republici Srpskoj sačekaće zakonska rješenja u Hrvatskoj i Srbiji i iskustva u primjeni, nakon čega će predložiti set mjera za uvođenje bakšiša u legalne tokove.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Sud odbio privremenu mjeru, pravna zastupnica Sebije Izetbegović poručuje: “Ništa nije odbačeno, niti odbijeno”

Općinski sud u Sarajevu donio je odluku o odbijanju donošenja privremene mjere po tužbi Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog...

Možda vas zanima i ovo