Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Trebao provesti raspust kod rodbine u Hadžićima: 10-godišnji Mirza ispraćen na posljednji počinak

Nemojte propustiti

Nekoliko stotina članova familije, komšija, te drugova iz škole u Mostaru danas je na lokalnom mezarju Grahovišće u Hadžićima na posljednji počinak ispratilo 10-godišnjeg Mirzu M. iz Hadžića, koji je u nedjelju poginuo u eksploziji tromblona, a četvorica njegovih drugova su povrijeđena.

mirza-merdzanovic3Povrijeđena djeca J. S, A. K, M. S. i D. M. i dalje su na liječenju u bolnici Koševo. Kako nam je kazala Biljana Jandirć, potparol KCUS-a, najteže je stanje 12-godišnjeg D. M, koji je operisan u nekoliko navrata, a posljednjom intervencijom iz tijela su mu uklonjeni geler i fragmenti kosti.

– Uspavan je, priključen na aparate i nema nekih pomaka, kazala je Jandrićeva.

S druge strane, preostaloj trojici dječaka je, nakon ukazane pomoći, zdravstveno stanje stabilizovano. Smješteni su na Kliniku za ortopediju i traumatologiju, Očnu kliniku i Kliniku za neurohirurgiju.

Podsjetimo, Mirza M. (10) iz Mostara poginuo je, a četiri dječaka iz Sarajeva teško su ozlijeđena u eksploziji tromblonske mine koja je prekjučer potresla sarajevsku općinu Hadžići.

Nezapamćena tragedija dogodila se u dvorištu porodice Smajlović kada su dječaci tromblonsku minu u igri aktivirali. U snažnoj eksploziji Mirza je na mjestu ostao mrtav, dok su njegovi prijatelji S. J. (12), M. D. (12), K. A. (14) i S. M. (12) s teškim ozljedama prevezeni u KCU u Sarajevu.

Navodno se grupa dječaka igrala u obližnjoj šumi i pretpostavlja se da su u njoj i pronašli neeksplodirani tromblon. Eksplozivnu napravu potom su donijeli u dvorište. Spustili su je na zemlju pokraj šupe i radoznalo su gledali.

Prema informacijama, jedan dječak je nepoznatim predmetom počeo udarati po tromblonu, koji se aktivirao i raznio desetogodišnjaka.

– To je bila jako snažna eksplozija i imao sam osjećaj kao da se cijela ulica potresla. Samo nekoliko sekundi poslije detonacije začuli su se plač i jauci – rekao je mještanin. Susjedi su odmah pristigli u pomoć, a uskoro je došlo i vozilo hitne pomoći.

Stradali dječak Mirza rodom je iz Sarajeva, ali je godinama nastanjen u Mostaru. Po završetku škole roditelji su ga doveli u Sarajevo da provede raspust kod rodbine.

(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo