Srijeda, 24 veljače, 2021

Trebinje, Prijedor, Bijeljina i Doboj dobijaju status grada

Nemojte propustiti

Vlada napravila štamparsku grešku: Detalji nove naredbe za građane KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od sutra, 25. februara 2021. Novom...

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da se opštine Trebinje, Prijedor, Bijeljina i Doboj mogu smatrati gradovima kada u Službenom glasniku budu objavljeni zakoni o ovim gradovima, koji prethodno treba da prođu proceduru u Vijeću naroda RS.

Foto: ArhivOna očekuje da će stav Vijeća naroda o zakonima o gradovima Trebinje, Prijedor, Bijeljina i Doboj biti poznat do kraja jula.

Rešićeva je dodala da lokalne zajednice koje su dobile status grada, po objavljivanju zakona u Službenom glasniku, imaju obavezu da usklade svoje statute i termin opština preformulišu u termin grad.

“Bitno je naglasiti da u smislu izbora neće biti problema. Lokalni izbori su raspisani za opštine Doboj, Trebinje, Prijedor i Bijeljina i tu neće biti problema jer u zakonima postoji član koji definiše da će izabrani u opštinama vršiti funkciju grada do prvih narednih izbora”, rekla je Rešićeva.

Kada je riječ o usklađivanju dokumentacije u opštinama, Rešićeva navodi da nema određenih rokova do kada opštine to moraju uraditi, te da su to tehničke stvari koje se rade bez većih problema.

“Opštine sada moraju promjeniti pečate, table, sva mjesta gdje u aktima piše da su opštine. To se ne mora uraditi za dan ili dva, oni imaju dovoljno vremena da to urade bez ikakvih zakonom obaveznih rokova ili nekih poteškoća”, istakla je Rešićeva.

Ona je podsjetila da pri prelasku iz statusa opština u status grada za Prijedor, Trebinje, Doboj i Bijeljinu nema nikakvih izmjena u nadležnostima ovih lokalnih zajednica, nema povećanja administracije, promjene broja odbornika niti promjene teritorije, te da u činjeničnom stanju sve praktično ostaje isto.

“Sada smo korak bliže ostvarivanju naše strategije razvoja lokalnih zajednica koja je stupila na snagu 2010. godine i koja prepoznaje višetipske lokalne zajednice. Ovo jeste korak bliže ka ostvarivanju toga, ali je činjenica da će kroz neke druge zakonske akte gradovi dobiti i neku drugu dimenziju ne samo deklarativnu”, istakla je Rešićeva.

Ona je naglasila da je konkretno građanima Trebinja, Doboja, Bijeljine i Prijedora najveća psihološka satisfakcija da sada žive u gradovima. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na sjednici 10. jula zakone o gradovima Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj. Prema prijedlozma ovih zakona, gradovi će biti pravni nasljednici opština.

Parlament RS-a, u objedinjenoj raspravi o zakonima o ovim gradovima razmatrao je prijedlog zakona o izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a, kojim se predviđa da osim gradova Banja Luka i Istočno Sarajevo status grada imaju i sadašnje opštine Bijeljina, Doboj, Prijedor i Trebinje.

Postupak prelaska ovih opština u gradove pokrenule su skupštine ovih opština kod Vlade Republike Srpske.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno...

Možda vas zanima i ovo