Subota, 16 listopada, 2021

Treći entitet uvodi se etničkim glasanjem i podjelom boračkog ministarstva na hrvatsko i bošnjačko

Nemojte propustiti

nermin-niksic-24(5)

Iako su mnogi jučer očekivali potvrdu formiranja novog saziva Vlade Federacije BiH, to se, nažalost, nije dogodilo. Time je nova parlamentarna većina SDA-HDZ-DF još jednom dokazala da nije u stanju napraviti funkcionalnu vlast i na taj način je građane FBiH dovela u još veću političku neizvjesnost, prenosi novinska agencija Patria.

Socijaldemokratska partija BiH smatra da je začuđujuće, ali i pomalo iznenađujuće, da se koalicioni partneri još nisu uspjeli dogovoriti ni oko elementarnih stvari, kao što je ustavna podjela ministarskih mjesta u vladi. Ne ulazeći dublje u odnose među koalicionim partnerima, evidentno je da u tom političkom savezu nema dovoljno međusobnog povjerenja i da pojedine stranke na sve načine pokušavaju dobiti više nego što im pripada. U tome prednjači HDZ BiH koji i dalje insistira na tome da ima ekskluzivno pravo na sve što ima prefiks hrvatski u federalnoj izvršnoj vlasti, a što mu koalicioni partneri naivno dopuštaju.

Posebno su za budućnost države BiH zabrinjavajuće informacije kako su koalicioni partneri dogovorili uvođenje modela etničkog glasanja u Vladi FBiH te podjelu Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na bošnjački i hrvatski dio!

Takvi dogovori su faktičko instaliranje trećeg entiteta u pravni poredak FBiH i nedvosmisleno daljnje komadanje BiH. SDP će iskoristiti sve političke mehanizme, koje ima na raspolaganju, kako bi zaustavio takve poteze buduće vlasti koje vraćaju BiH 20 godina unazad.

SDP posebno poziva dužnosnike HDZ-a da prestanu sa lažima o, navodno, neustavnoj i nezakonitoj reviziji korisnika boračkih naknada. Zakon, prema kojem se revizija radi, donijela je Vlada SDA – HDZ i Zakon je objavljen sa potpisom Borjane Krišto, tadašnje predsjednice FBiH.

Međutim, ranije, ali pogotovo sada, vješto se pokušava SDP-u pripisati neustavno i nezakonito djelovanje, što nije istina, jer su kadrovi SDP-a samo provodili zakon i reviziju boraca i radili ono što su HDZ-ovci imali namjeru ignorisati i time ostaviti ovaj zakon mrtvim slovom na papiru.

Evidentni nedostatak povjerenja među koalicionim partnerima najbitniji je pokazatelj budućeg (ne)djelovanja nove Vlade FBiH i zbog toga se postavlja realno pitanje koliko će nova vlada posvetiti vremena rješavanju problema građana, a koliko međusobnim neslaganjima i evidentnim razlikama, te daljnjem etničkom komadanju bh.društva.

Već sada je očigledno da će se više vremena trošiti na međusobna optuživanja i prepucavanja, a manje na ispunjavanje obaveza iz ona četiri rijetko kucana papira, koje nova vladajuća većina tako ponosno naziva programom, saopšteno je iz SDP-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo