Subota, 26 rujna, 2020

Trend odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine u porastu: ‘Ni u Minhenu nije sjajno, ali je lakše naći posao’

Nemojte propustiti

Prije nekoliko dana sandale, danas čizme: Pao prvi ovosezonski snijeg u Bosni i Hercegovini

Prema prognozama meteorologa, snijeg će i sutra padati na planinama u Bosni i Hercegovini, a očekuju su i niske...

Dr. Aida Pilav: Očekuje se aktivnost sezonske gripe, nema popuštanja mjera

Dr. Pilav je pozvala građane da putovanja u ugrožene zemlje smanje na najmanju moguću mjeru. Aida Pilav, predsjednica Kriznog...

Važna obavijest ambasade Njemačke za državljane BiH koji su se vratili iz Njemačke

Iz ambasade Njemačke su zamoli građane da povedu računa o tome da svaka osoba kojoj je potrebna potvrda o...

Poznato kako će na izborima glasati zaraženi i oni koji su u izolaciji

Birač kojem je dijagnosticirano oboljenje, nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora ili na sam dan izbora,...

Mladi odlučno poručuju da treba insistirati na tome i da političari čuju njihov glas i počinju stvarati klimu za ostanak, a ne za odlazak.

Masovni odlazak mladih sve je primjetniji u bh. društvu. Ovaj trend je u značajnom porastu posljednjih pet godina, a kako se u Bosni i Hercegovini ne bi ostvario crni scenarij da postanemo zemlja staraca, Srednja ekonomska škola je odlučila educirati mlade ljude o tome što znači njihov odlazak iz BiH.

Mladen Boljanović, jedan je od onih koji su napustili Bosnu i Hercegovinu. Nakon završenog fakulteta i neuspjeha u pronalaženju posla, tokom posjete prijateljima u Minhenu dobio je savjet da konkurira za posao i da dođe u Njemačku živjeti i raditi. Nakon nekoliko prijava dobio je posao, ali je radnu vizu čekao više od godinu i pol, javlja BHRT.

On kaže da u Minhenu ipak nije sve sjajno, ali da je veoma lako naći posao.

“U Minhenu sam već nekih 11 mjeseci i ono što mogu reći je da sam jako, jako zadovoljan. Međutim, ovdje nije sve tako sjajno i bajno. Minhen je jedan od najskupljih gradova u Njemačkoj, a ono što je apsurd je da u Minhenu vrlo lako možete pronaći posao. Stan je jako teško pronaći, pogotovo zbog visokih cijena najma”, rekao je Boljanović.


Našu zemlju je od 2013. do 2019. godine napustilo 530.000 stanovnika. Trend odlaska je u porastu. Da bi se ovaj trend zaustavio Srednja ekonomska škola u Sarajevu organizira radionice i educira mlade da svoju energiju i znanje trebaju usmjeriti u afirmaciju BiH.

Direktorica Srednje ekonomske škole u Sarajevu Amira Kadrispahić rekla je da su srednjočkolci, kada je u pitanju odlazak iz BiH u prelomnoj fazi.


“S obzirom da je ovo uzrast koji je u toj nekoj prijelomnoj fazi da li otići ili ostati u Bosni, naša nastojanja da naše mlade zadržimo su zaista neophodna, posebno u srednjoškolstvu”, kazala je Kadrispahić.

Predsjednica Biznis kluba bh. privrednika u Holandiji Naida Ribić objasnila je razliku u odrastanju u bivšoj Jugoslaviji i sada.

“Kad sam ja išla u školu, bila je Jugoslavija, ali su nas učili od malena da volimo domovinu, da se boriš za nju, da imaš entuzijazam, a ovi mladi sada odrastaju sa tom mišlju da država ne valja, da nije dobra. Njihov je cilj da odu odavde”, objasnila je Ribić.

Pomisao na odlazak se sam nameće mladima u BiH, kažu srednjoškolci. Oni međutim poručuju da žele ostati i boriti se za bolje sutra.

“Bez obzira koliko bi ja možda imala više šansi tamo, smatram da mi je ova zemlja dala mnogo i da ja trebam ostati u njoj”, jasna je Merisa Bijelonja, učenica Srednje ekonomske škole.

“Smatram da jedino rješenje nije otići odavde. Naša domovina pruža nama mnogo perspektive i da kao pojedinac ne mogu učiniti ništa, ali kao omladina i kao veća skupina, mi možemo promijeniti stanje u našoj državi”, kazala je učenica Lejla Korać.

“Smatram da se ipak može završiti neko stručno obrazovanje u stranoj zemlji, ali ipak vratiti se ovdje”, poručio je Nedim Šuvalija, učenik Srednje ekonomske škole.

Mladi odlučno poručuju da treba insistirati na tome i da političari čuju njihov glas i počinju stvarati klimu za ostanak, a ne za odlazak.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Otvoreno novo prodajno mjesto Mercatora u Travniku

Danas je u Travniku u ulici Bosanska bb, otvoreno novo prodajno mjesto kompanije Mercator BH. Na preko 850 kvadratnih...

Bh. ljekar o ličnom iskustvu s koronom: Nisam mogao hodati i...

Šaponjić je građanima poručio da budu oprezni i da koriste sve propisane mjere zaštite, kao i da podižu svoj imuni sistem, jer je svaka...

Iza njega su ostali supruga i dijete: Danas dženaza Hamdiji Teletoviću...

Nakon pronalaska Hamdijinog tijela, pozvana je policija i hitna pomoć čiji su ljekari pokušali reanimirati nesretnog Teletovića. Nažalost, spasa nije bilo. Dženaza Hamdiji Teletoviću...

Nakon navoda srpskih medija iz Janje poručuju: Nikakvi atentati nisu planirani,...

Na više portala se 25. septembra 2020. godine je objavljen tekst pod naslovom: „Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina” u kojem se...

Krivokapić: Kada postanem premijer prvi poziv za posjetu Crnoj Gori uputit...

Krivokapić je potvrdio da je ranije rekao da su predsjednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović veći prijatelji nego što su...

Možda vas zanima i ovo