Srijeda, 20 listopada, 2021

Trenutak kada morate pojesti nešto slatko

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Veliki broj ljudi u trenutku umora, stresa i neraspoloženja posežu za ugljikohidratima. Istraživanja su pokazala da slatki produkti stvarno i poboljšavaju raspoloženje. Naučnici smatraju da ugljikohidrati uzrokuju oslobađanje endrofina i triptofana.

Kada tamo naiđe, triptofan potiče produkciju serotonina, zbog čega se osjeća opuštanje. Osim toga, ugljikohidrati su izvor energije i pomažu vam da se pokrenete kada ste umorni. Ali, greška je u konzumiranju loših ugljikohidrata kao što je čokolada, razne grickalice i čips.

Sve to će uzrokovati, osim oslobađanja serotonina i porast nivoa šećera u krvi. Momentalno ćete osjetiti nalet energije, ali poslije nekoliko sati će doći do znatnog opadanja energije i javit će se osjećaj gladi. Zato, kada ste umorni, dekocentrisani ili osjećate jaku potrebu za slatkiškima, jedite složene ugljikohidrate.

Na taj ćete način obezbjediti potrebnu energiju i poboljšat ćete raspoloženje, a nivo insulina u krvi će postepeno rasti i smanjivati, čime će se izbjeći novi napad želje za slatkišima i povećanje tjelesne težine. Skoro svi ugljikohidrati iz kategorije integralnih žitarica su idealna opcija za grickanje, grickajte krekere ili keksiće od integralnih žitarica.

Voće je isto tako jako dobar izbor (iako sadrži ugljikohidrate), ali morat ćete ga kombinovati sa malo bjelančevina kako biste obezbjedili triptofan.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo