Petak, 18 lipnja, 2021

Tresla se Hrvatska, zemljotres se osjetio i u BiH

Nemojte propustiti

Zemljotres jačin 4,2 stepena po Richterovoj skali zabilježen je sinoć u 3:08 u okolini Sinja (Hrvatska). Podrhvatanje se osjetilo na širem području Hrvatske, ali i u Bosni i Hercegovini.

Kako je EMSC objavio, epicentar potresa bio je 13 km sjeverozapadno od Sinja i 31 km sjeverno od Splita na dubini od dva kilometra.

“Noćas 30. ožujka 2019.. u 3 sata i 8 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Donjeg Muća 16 km zapadno od Sinja. Potres je imao magnitudu M=4.0 prema Richteru. Na temelju magnitude je izračunat intenzitet u epicentru od V stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Potres se osjetio u široj okolici Sinja”, objavio je Geofizički odsjek zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Inače, zemljotres ove jačine može uzrokovati značajnija oštećenja. Osjetna su drmanja pokućanstva, zvukovi trešnje. Prema procjenama stručnjaka, u svijetu se godišnje zabilježi 6.200 potresa ovog intenziteta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo