Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Trgovci mole ljude da se urazume: “Porodice kupuju i po 40 litara ulja”

Preporučeno

HRVATSKA – Drago Munjiza, direktor Lonije, potvrđuje da nema nikakvog razloga za paničnu kupovinu, ali niti za njena ograničenja te da četveročlanoj porodici treba litar ulja mjesečno.

Porodice kupuju i po 40 litara ulja, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da bi, nastavi li se povećana potražnja, trgovci mogli uvesti restrikcije.

Nakon što su veliki trgovački lanci u nekim evropskim državama uveli restrikcije na kupovinu pojedinih prehrambenih artikala zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao dovesti do nestašice i velikog poskupljenja – u Španiji se, primjerice, može kupiti najviše tri litre ulja tokom jedne kupnje – i hrvatski su građani počeli stvarati zalihe, a fotografije praznih polica i kolica punih ulja šire se društvenim mrežama.

Upravo se čita:  Jak zemljotres u Jadranskom moru: Postoji opasnost od "after" šokova

No, trgovci s kojima je razgovarao Jutarnji list – Konzum, Lonia, KTC i NTL – kažu da su dobro opskrbljeni i ne namjeravaju uvoditi restrikcije za jednokratne kupnje jestivog ulja, a iz uljare Zvijezda iz sastava Fortenova Grupe te iz Tvornice ulja Čepin poručuju da imaju dovoljne količine sirovine i stoga nema straha od nedostatka ulja na hrvatskom tržištu.

Ipak, direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško na Novoj TV izjavio je da će njihov maloprodajni lanac trgovina vjerovatno uvesti ograničenja u jednokratnoj kupnji ulja i to ne zato što ulja nema nego da bi spriječili ubrzanu potrošnju svojih zaliha.

Upravo se čita:  Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

Iz Konzuma su u petak odgovorili: “Kako očekujemo da će se odnedavno povećana potražnja ipak normalizirati, jer nikakve racionalne potrebe za stvaranjem zaliha nema, u ovom trenutku nećemo ograničavati količinu kupovine. No, ako se potražnja nastavi povećavati ovim tempom, određena ograničenja bit će potrebna.”

Direktor NTL-a Martin Evačić potvrđuje da se primjećuje povećana kupovina ulja, brašna, tjestenine, riže i šećera, ali ne kane uvoditi nikakve restrikcije. Nedavno su, kaže, imali ulje na akcijskoj prodaji ispod 11 kuna za litru pa se moglo vidjeti da neki kupci uzimaju veće količine, od 10 do čak 40 litara.

Upravo se čita:  Tragedija - novorođenče se ugušilo dok je hranjeno u bolnici: "Rodila sam zdravo dijete, preminulo je nakon pet dana"

Evačić očekuje određeno povećanje cijena proizvođača jer ga svi najavljuju, ali smatra da maloprodajna cijena litre ulja ipak neće dosegnuti 20 kn, kako se neki kupci pribojavaju.

Što se tiče mogućih poskupljenja, u Konzumu se pozivaju na informacije o globalnom kretanju cijena sirovine na burzi te procjenjuju da bi moglo doći do rasta cijena određenih proizvoda.

Drago Munjiza, direktor Lonije, potvrđuje da nema nikakvog razloga za paničnu kupovinu, ali niti za njena ograničenja te da četveročlanoj porodici treba litar ulja mjesečno.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: ‘Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi’

Esada Šahinagić, direktorica OŠ "Ćamil Sijarić" na Dobrinji, na čiju adresu je jutros stigla prijeteća poruka, kazala je za...

Još vijesti za vas