Subota, 26 studenoga, 2022

Tri jutarnje greške koje će usporiti metabolizam

Nemojte propustiti

Na brzinu rada metabolizma utječe nekoliko čimbenika, uključujući dob, težinu i genetiku. Iako na dob i genetiku ne možete utjecati, na treći faktor itekako možete.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Izbjegnite greške koje usporavaju metabolizam već u jutarnjim satima i postići ćete oba željena cilja.

Kasno jedete

Preskakanje doručka je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti jer uzrokuje usporavanje metabolizma, a to otežava mršavljenje. Ako ne jedete, mozak šalje poruku ostatku tijela da je potrebno očuvanje energije. Pohranjene masnoće je tada teže razgraditi. Jedete li u roku od sat vremena nakon buđenja, potaknut ćete metabolički proces koji se naziva termogeneza koji pretvara hranu koju jedete u energiju. I ne – šalica kave se ne računa kao doručak! Umjesto toga odaberite visokoproteinski doručak koji ima oko 350 kalorija. Pobrinite se da jedete redovito tijekom dana pa ćete održati stabilnu razinu šećera u krvi. Ovo je bitno jer nagli pad šećera potiče tijelo da potrebno gorivo dobije sagorijevanjem mišića.

Ne vježbate

Istraživanje pokazuje da pozitivan učinak ubrzavanja metabolizma i bržeg sagorijevanja kalorija traje do 24 sata nakon vježbanja, a jutarnje vježbe sagorijevaju više kalorija od onih koje izvodite kasnije u danu. U jutarnju rutinu uključite kardio vježbe visokog intenziteta, ali u kraćim intervalima, sukladno vašoj kondiciji.

Ne dižete utege

Mišićna masa sagorijeva kalorije, a dobijete li samo četiri i pol kilograma mišićne mase, dnevno ćete sagorjeti 100 kalorija više. U jutarnju rutinu uključite trening izdržljivosti i za 10-ak minuta metabolizam će bolje raditi.

(Net.hr)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Pucnjava i sukob između krijumčara migranata u selu Horgoš, šest osoba završilo u bolnici

Pripadnici Policijske brigade MUP-a Srbije u petak su, u okviru opsežne akcije započete ranije na sjeveru zemlje, priveli na...

Možda vas zanima i ovo