Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Tri stranke proglasile pobjedu na prijevremenim izborima na Kosovu!

Nemojte propustiti

Prema ovakvim rezultatima, DSK i Samoopredeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, a DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mjesta.

Na Kosovu su danas održani prijevremeni parlamentarni izbori.

Zamjenik predsjednika DSK Ljutfi Haziri na konferenciji za medije izjavio je da prema podacima dobijenim od timova na biralištima vodi DSK, te da se nalazi ispred Samoopredeljenja koje je druga stranka po broju glasova, prenosi beogradski “Danas”.

“Prema rezultatima koje smo dobili od anketa, mi smo pobjednici na izborima. Prva stranka u podršci građna i srectni smo što smo kao opozicioni blok postigli dobar rezultat. Imamo prednost, vodstvo prema Samoopredeljenju kao drugoj stranci“, rekao je Haziri.

Haziri je odbio da odgovori na pitanje sa kojom partijom će ići u postizbornu koaliciju i istakao “uz ono što smo rekli ne, sigurno ne sa DPK“.

Rukovodstvo i aktivisti Samoopredeljenja počeli su da slave u svom sjedištu nakon što su čuli rezultate egzit pola, ali i informacije svojih aktivista.

Lider i kandidat za premijera Kosova iz DPK Kadri Veselji pozvao je svoje simpatizere da proslave pobjedu u Prištini.

Lider Socijaldemokratske inicijative koja je bila u predizbornoj koaliciji sa Alijansom novo Kosovo i Partijom pravde na konferenciji za novinare rekao je da je njegova stranka postigla zapaženi rezultat na izborima i da za sada ima sedam poslaničkih mjesta i očekuje da dobije i osmo.

Prema podacima izlaznih anketa prištinske televizije Klan Kosova, prva dva mjesta dijele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa 30 posto dobijenih glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 posto glasova, slijede Alijansa za budućnost Kosova u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom Kosova sa 10,58 posto glasova.

Prema izlaznoj anketi, koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nisu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 posto.

Prema ovakvim rezultatima, DSK i Samoopredeljenje dobiće po 32 poslanička mesta, a DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mjesta.

Mogućnost greške je jedan posto.

Šef ovog instituta Fisnik Haljimi objasnio je ranije da je izlazna anketa primjenila tehniku brzog mjerenja rezultata, koja se provodi dnevnim intervjuima, a institut ih obavlja odmah nakon što građani ispune svoju obavezu na biračkim mjestima.

“Ova tehnika je veoma precizna, ali ima svojih nedostataka i treba je uzimati sa malom dozom rezerve. Mi kao PIPOS smo se potrudili da margina greške bude minimalna i da rezultat bude sličan sa onim nakon prebrojavanja glasova“, naglasio je Haljimi.

Prema podacima CIK-a, na osnovu obrađenog 71,73 posto biračkog materijala na izbore je izašlo 43,82 posto građana sa pravom glasa.

Na osnovu obrađenih svih biračkih mjesta u sredinama sa srpskom većinom, u opštinama Čokot glasalo je 51,91 posto birača upisanih u birački spisak, Partešu 45,96 posto , Ranilugu 51,20 posto, Zvečanu 51,63 posto, sjevernoj Kosovskoj Mitrovici 42,99 i Novom Brdu 51,86 posto.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo