Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Saračević-Helać: “Trideset Dodikovih prijetnji ratom. Uzalud. Rata biti neće. Ispali li ko metak, mirovne snage su za nekoliko sati na cijeloj teritoriji BiH”

Nemojte propustiti

“Kontigenti se mijenjaju, shodno procijeni situacije. Podvačim da imaju u rezervi i snage za brzo djelovanje. U BiH su za nekoliko sati, a komandno mjesto je blizu,u Napulju…”

Zbog posljednjih dešavanja na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini mnogi novonastalu situaciju porede sa početkom 90-tih godina prošlog vijeka, strahujući čak i od mogućnosti izbijanja novog rata, a svoj osvrt na Facebook profilu dala je novinarka FTV-a Arijana Saračević Helać:.

Trideset Dodikovih prijetnji ratom. Uzalud. Rata biti neće. Ispali li ko metak, mirovne snage su za nekoliko sati na cijeloj teritoriji BiH.

Podsjećam na Rezoluciju 4296, usvojenu 2019.godine. Ovo je zadnja rezolucija za mandat EUFORa (evropskih vojnih snaga) koje su zamijenile NATO vojne snage još 2004. godine.

Od tada NATO i EU su dogovorile sporazum “Berlin plus” po kojem NATO i EU udružuju vojne snage kako bi radile zajedno na održavanju mira u BiH. Dakle, ovdje su i NATO štab i EU vojna misija. A UN rezolucije Vijeća sigurnosti su osnova za prisustvo NATO-a, a zatim EU kao i OHR-a u BiH, te se stalno donose nove rezolucije o produžetku misija istih.

Kontigenti se mijenjaju, shodno procijeni situacije. Podvačim da imaju u rezervi i snage za brzo djelovanje. U BiH su za nekoliko sati, a komandno mjesto je blizu,u Napulju.

Ovo je precizirano još u Dejtonskom sporazumu, anexom 1 A, po kojem je NATO dobio izvršni mandat za održavanje mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH.

Zato, svi vi koji ostavljate mogućnost rata, na svu sreću, spinujete, frustrirate i plašite ljude. Spavajte mirno, rata zaista neće biti – poručuje Saračević – Helać u svom FB komentaru.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Djevojčica (4) se iskrala iz kuće i otišla se igrati, njeno tijelo u autu pronašla majka…

Kao i svakog dana, pišu Novosti, djevojčica je u to vrijeme odlazila u kuću babe i djede, koja je...

Možda vas zanima i ovo