Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Trivić: Ni ja ni opozicija nismo popustljivi prema Sarajevu, ali ne želim da budem poput Dodika

Nemojte propustiti

Stavovi opozicije često od vladajuće koalicije znaju biti opisani kao probosanski ili da su popustljivi prema Sarajevu i međunarodnoj zajednici, što Trivić tvrdi da je apsolutno netačno.

Kandidatkinja PDP-a za predsjednicu RS-a Jelena Trivić misli kako će njen protivnik na izborima biti trenutni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Dodala je kako se ne boji duela s njim, te dodaje kako se ne bi ni odlučila za ovaj potez da je drugačije.

– Ja ne sporim da dio naroda prema njemu ima neki vid strahopoštovanja, ali ja ga nemam. Ne mogu da umanjim da je već dugo na vlasti, da vodi najveću stranku, da je neprikosnoven u svojoj stranci, ali za mene nije neprikosnoven i nemam prema njemu pardona. Ja ne mislim da treba da se fokusiram na njega nego na ono što nudim građanima. Ne želim Dodika da zamijenim, ja želim da budem sve suprotno od njega. Želim da gradimo sistem i institucije, a ne da nastavim kult ličnosti, rekla je Trivić.

Stavovi opozicije često od vladajuće koalicije znaju biti opisani kao probosanski ili da su popustljivi prema Sarajevu i međunarodnoj zajednici, što Trivić tvrdi da je apsolutno netačno.

– Ja sam u više svojih izjava politički udarala i na Bakira Izetbegovića i SDA kao drugu stranu te iste medalje, koja zajedno s SNSD-om diže političke tenzije, gdje svako pljačka svoj narod, a korupcija cvjeta. Ne mislim da mi iko može da napakuje neko izlaženje u susret bošnjačkoj strani, ali sam ipak neko ko kaže da treba razgovarati i tragati za kompromisima. Ne vidim kako BiH može opstati u dvije krajnosti – SDA u BiH bez entiteta i SNSD-a koja uporno negira postojanje BiH. Ubijeđena sam da se time dovodi u opasnost sama Republika Srpska ako se ide u takav vid radikalizacije, jer to u ovom istorijskom kontekstu nema nikakve izglede na uspjeh. Ove dvije krajnosti narod treba da odbaci na izborima, rekla je Trivić u intervjuu za Nezavisne novine.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mladić iz Tešnja preminuo na proslavi 18. rođendana: Poznati nalazi obdukcije

Obavljena je obdukcija. Utvrđeno je da je smrt nastupila usljed zatajenja srca. Izuzeti su tragovi radi potrebnih vještačenja koja...

Možda vas zanima i ovo