Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Trivić: “Sve što Dodik kaže, samo obrni i tako će biti”

Preporučeno

Trivić je napisala da se nametanje odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u vezi sa izmjenama krivičnog zakona BiH kojim je, između ostalog, negiranje genocida u Srebrenici krivično djelo te pitanje stranih sudija u BiH moraju riješiti.

Jelena Trivić, kandidat PDP-a za predsjednicu Republike Srpske i poslanica u Narodnoj skupštini RS na društvenim mrežama ponovo je kritikovala vladajući SNSD-a Milorada Dodika.

Trivić je napisala da je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zapravo usluga SNSD-u da se izvuče iz priče o vraćanju nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, za koje ko je kazala od početka tvrdi da je laž.

Upravo se čita:  Dodik o Helezovim tvrdnjama i dešavanjima u Banjoj Luci: Ovo i jest 99 posto Srbija

“Po običaju, malo će galamiti, ali na kraju će, kao i uvijek, priznati odluku suda koji inače, navodno, ne priznaju. Nema sumnje da su tumačenja Ustavnog suda BiH politička, a ne pravna, isto kao što nema sumnje da vladajuća klika nije ni imala namjeru da vrati nadležnosti. Ove odluke Ustavnog suda BiH došle su im kao dobar alibi. Ali prije odluka tog suda, oni koji su glasali za zaključke imali su januar, februar, mart, april i skoro cijeli maj, pa da okončaju proces “vraćanja nadležnosti”, na primjer upućivanjem i usvajanjem neophodnih zakona po hitnoj proceduri, te posledično stavljanjem van snage zakona na nivou BiH koji regulišu predmetne materije: odbranu, pravosuđe i indirektne poreze”, navela je Trivić.

Upravo se čita:  Cvijanović: Tražit ću na Predsjedništvu informaciju o Helezovim navodima, a u narednom periodu i o radikalnim islamskim pojavama

Također, Trivić je napisala da se nametanje odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u vezi sa izmjenama krivičnog zakona BiH kojim je, između ostalog, negiranje genocida u Srebrenici krivično djelo te pitanje stranih sudija u BiH moraju riješiti.

“Ali da se vratimo na vraćanje nadležnosti. Jedan poslanik SNSD-a javno je rekao da se neće ponovo kandidovati ukoliko ovaj proces ne bude završen i da ih je Milorad Dodik uvjerio da je u potpunosti siguran da će Republika Srpska vratiti nadležnosti i osnovati svoje institucije. Ono što taj uvaženi kolega još nije naučio jeste način kako da dođe do istine: sve što Dodik kaže, samo neka obrne i tako će biti”, ističe Trivić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo